„Vidět papeže lhát byl docela šok,“ řekla jedna z obětí pedofilního kněze

Papež František má na krku pořádný skandál. Přestože by jako hlava církve měl být vzorem čestnosti, novináři přišli s důkazem, že lhal v případu zneužívání dětí chilským knězem a kryl biskupa, který tento zločin zatajoval. „Vidět papeže lhát byl docela šok,“ smutní jedna z obětí chlípného kněze.

Zneužívání dětí kněžími je ve světě věčně diskutovaným tématem. Na církev se sypou stovky obvinění a podle papeže Františka by jim měla čelit, vyrovnávat se s nimi lépe než doposud a především je nesmí tutlat a zastávat se viníků. Jak ale vyšlo najevo, sám papež se pokoušel jeden z největších skandálů církve zamést pod koberec a veřejně lhal.

V lednu vyrazil do jihoamerického Chile, kde se snažil žehlit případ sexuálního zneužívání dětí místním knězem. Během zpáteční cesty se ho pak novináři zeptali na biskupa Juana Barrose, který měl být podle obětí tomuto zneužívání přítomen a následně se ho snažil tutlat. Papež začal biskupa hájit. „Oběti nevystoupily s žádným důkazem. Jsou to jen nějaké řeči, nic konkrétního. Žádné oběti se neozvaly,“ řekl.

Jenže podle obětí lže. Na případ biskupa Barrose, který měl chlípného kněze krýt, prý papeže Františka upozornili už před dvěma lety. Sepsali tehdy dopis s obviněním, který osobně předali kardinálu O’Malleymu z Vatikánu, jenž ho měl následně papežovi doručit. Jako důkaz dokonce zveřejnili fotku, na níž dopis kardinálovi předávají.

Papež František, který by měl být čestný každým coulem, tak evidentně lže a biskupa tajícího zneužívání kryje. To se samozřejmě dotklo obětí chilského kněze, třeba dnes již dospělého muže Juana Carlose Cruze, kterého citoval například server Daily Mail. „Když jsem slyšel, jak říká, že mu o tom nikdo neřekl, tak mi to přišlo dost neuvěřitelné. Rozesmutnilo mě to a naštvalo. Vidět papeže lhát byl docela šok,“ říká naštvaně.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:21 pátek 8. června 2018. Anketa je uzavřena.

  • 30
  • 24
  • 10
  • 8
  • 7
  • 5