Papež František: „Nadřaďte práva migrantů nad národní bezpečnost“

Vatikán vydává dvacetibodový akční plán vládním úřadům pro přistěhovalce a uprchlíky, který inicioval sám papež František. Uprchlickou krizi považuje za jednu z největších globálních výzev 21. století. Již první vize svatého stolce však narazily na odpor realisticky smýšlejících oponentů. Co vlastně dokument říká?

Záměrem Svatého stolce je vypracování závazných směrnic o uprchlících a migraci, které by měly být přijaté na valném shromáždění OSN v září 2018. Dokument schválený hlavou katolické církve s názvem Reakce na uprchlíky a migranty: Dvacet akčních bodů uvádí, že svět čelí „největšímu pohybu vysídlených osob od nepaměti“.

„Zatímco obrovský počet lidí byl nucen opustit domovy z důvodu násilí, pronásledování, přírodních katastrof a chudoby, migrace by měla být uznána nejen jako nový fenomén, ale jako přirozená reakce na krizi a důkaz vrozené touhy každé lidské bytosti na štěstí a lepší život,“ říká Reakce na uprchlíky a migranty.

Dvacetibodový materiál člení celek do čtyř výzev: přijmout, chránit, propagovat a integrovat. Výsledkem takového přístupu by mělo být „budování inkluzivního a udržitelného společného domova pro všechny“. Základem by měl být volný pohyb osob kdekoliv, svobodná volba, kde se člověk rozhodne žít, a zabránění kolektivním nástrojům, například masovým deportacím.

Také rozdělování uprchlíků na ekonomické a humanitární, jak je OSN a vlády jednotlivých zemí nejčastěji vnímají, považuje dokument za problematické.

„Empirické důkazy ukazují, že migrace je stále více smíšená. To ztěžuje jasné rozlišení mezi přistěhovalci a uprchlíky. Často jsou jejich potřeby podobné, ne-li totožné,“ uvádí Vatikán.

Země nejvíce zatížené migrací by prý měly být mezinárodním společenstvím výrazněji podporovány. Více než polovina vysídlených lidí žije v Africe a na Blízkém východě, přičemž v Evropě je jich podle údajů OSN 17 %.

Ve svém sdělení František řekl, že osobní bezpečnost a důstojnost by měla být upřednostňována před vnitrostátní bezpečností a „v zájmu základní důstojnosti každého člověka musíme usilovat o nalezení alternativních řešení k zadržení pro ty, kteří vstoupí do země bez povolení“.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:21 středa 20. prosince 2017. Anketa je uzavřena.

  • 117
  • 56
  • 26
  • 21
  • 16
  • 6