Revoluční papež František 4 roky ve funkci: 6 kroků, kterými vzbudil rozruch

Papež František je ve funkci již čtyři roky. Za tu dobu stihl pronést množství kontroverzních prohlášení, která šokovala veřejnost a rozdělují církevní svět. A čím vším vlastně svatý muž vzbudil rozruch?

1. Bydlí skromně

Jako jediný papež se odmítl nastěhovat do Apoštolského paláce ve Vatikánu, protože mu připadal příliš honosný, a raději již čtyři roky pobývá v Domě svaté Marty, což je hotel pro vatikánské státní návštěvy. A nijak si nestěžuje!

2. Nejezdí v papamobilu

Většina papežů pro svá setkání s veřejností používala papamobil, který má bezpečnostní sklo pro případ, že by se nějaký šílenec na duchovního pokusil zaútočit. Papež František se ale rozhodl jezdit buď v obyčejném automobilu, nebo rovnou chodit pěšky.

„Přiznejme si, že v mém věku už stejně nemám moc co ztratit,“ komentoval celou situaci s úsměvem.

3. Setkává se s vyloučenými

Na Velikonoce se mezi křesťany praktikuje zvyk mytí nohou při bohoslužbě. Kněží myjí nohy ministrantům a papež tuto tradici vykonával na biskupech a kardinálech. Papež František však místo toho pokaždé vybere skupinu opomíjených, kupříkladu vězňů nebo chovanců ústavu pro duševně nemocné, a umyje nohy právě jim.

Naposledy zvolil dokonce několik běženců!

4. Omluvil se obětem pedofilních kněží

Jako jeden z mála se zabývá tématem, kterému se všichni raději vyhýbali. Tím jsou pedofilní skandály některých kněží. Nejen, že se jejich obětem papež veřejně omluvil, ale dokonce mnohé z nich pozval do Vatikánu, aby se s nimi osobně setkal a odsloužil za ně mši.

Kromě toho také vyzval ty duchovní, kteří se závažným problémem odmítají zabývat, aby raději rezignovali na své funkce.

5. Hlásá toleranci k modernímu pojetí rodiny

Církev je známá svým konzervativním postojem k rodině. Papež František je ale jiný. Rozpoutal diskusi o tom, zda by církev neměla respektovat znovu sezdané páry, omluvil se veřejně homosexuálům za to, že byli církvi utlačováni a zdůraznil, že si zasluhují úctu a respekt jako kdokoli jiný. Také udělil právo udělit rozhřešení ženám, které podstoupily interrupci, všem kněžím. Dříve to mohl učinit jen biskup.

„Musíme brát v potaz obrovské morální dilema a utrpení ženy, která se takto rozhodne,“ uvedl František.

6. Smiřuje se s ostatními církvemi

Papež František se snaží navázat dialog také s ostatními křesťanskými církvemi. Jako první papež se tak například setkal s ruským patriarchou Kirilem. Pracuje také na obnovení vztahů s luteránskou církví, s jejímiž duchovními odsloužil letos společnou mši svatou.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:01 středa 12. července 2017. Anketa je uzavřena.

  • 31
  • 8
  • 7
  • 7
  • 5
  • 5