„Než být pokrytcem, to buďte raději ateistou!“ Slova papeže Františka ohromila svět

Papež František je bezesporu velice výrazná a zajímavá osobnost. Řada lidí jeho reformní přístup k víře vítá, mnohým jiným však hlava církve připadá příliš benevolentní. Nyní šokoval poměrně radikálním prohlášením, že je lépe být ateistou, než pokrytcem.

„Mnozí křesťané jsou nekritičtí a v podstatě vedou dvojí život. Kritizují druhé a přitom sami dělají něco jiného. V takovém případě by snad bylo lepší, kdyby byli ateisté,“ řekl papež František při promluvě na pravidelné ranní mši.

„Je tolik lidí, kteří o sobě říkají, že jsou dobří křesťané, nevynechají žádnou mši, patří do mnoha organizací a jsou dobročinní. Měli by však ale také říct, že jsou nepoctiví, nechovají se dobře k druhým lidem a dělají špinavou práci. To je ale dvojí život,“ rozohnila se hlava církve.

Své rozčilení papež hned vzápětí vysvětlil. Mnohdy prý ve své dlouholeté praxi slýchá na adresu zlých lidí, že pokud i tito výtečníci patří k církvi, je pak lepší s touto církví nemít nic společného.

Tento názor se často dotýká především kněží, kteří se neřídí tím, co hlásají, jsou promiskuitní a někteří se dokonce dopustili i zneužívání dětí.

Podle papeže by měli lidé buď dodržovat, co jim jejich víra káže, nebo se k ní nehlásit, pokud se s ní neztotožňují. To totiž může vrhat špatné světlo na zbytek věřících a snižovat tak jejich důvěryhodnost.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:50 sobota 24. června 2017. Anketa je uzavřena.

  • 27
  • 9
  • 8
  • 6
  • 6
  • 5