Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Česká firmička stojící za kauzou Pandora Papers: Neměli závěrku ani sekretářku, zato miliardu s Křetínským

    Jak jsme již informovali, za offshorovou kauzou zřejmě stojí lidé, kteří sami offshorové firmy k miliardovým transakcím využívali. Mezitím aféra začala žít vlastním životem a Parlamentní listy poukazují na další znepokojivá fakta. Vše nasvědčuje tomu, že lidé ovládající České centrum pro investigativní žurnalistiku, kam patří i Investigace.cz, dělali miliardové byznysy bez účetní závěrky a jediného zaměstnance.

    Soros, Křetínský a chybějící účetní závěrka

    Parlamentní listy se na celou kauzu podívaly z druhé strany a prokleply si firmy a organizace, které stojí za zveřejněním kauzy s údajně podezřelými nákupy nemovitostí. Především se zaměřily na Marii Němcovou, ženu, která stojí ve středu mezinárodní investigace, založila společnost SFS Ventures, s. r. o., a stojí za financováním Českého centra pro investigativní žurnalistiku, jež kauzu otevřelo. Podle zjištění PL firma s „miliardovým byznysem“ nemá žádného zaměstnance ani účetní závěrku a nitky obchodu vedou k miliardářům Georgu Sorosovi a Danielu Křetínskému.

    Jak jsme již informovali v prvním článku, firma SFS Ventures, s. r. o., byla založena dne 11. ledna 2019. Jednatelkou je výše uvedená Marie Němcová. Celý článek ZDE.

    A teď přijde to důležité.

    Němcová sedící na několika židlích ovládá propletenec několika firem. Je spojena s investičním fondem Media Development Investment Fund (MDIF), který se zaměřuje na investice do nezávislých médií. Peníze do něj vkládá třeba i nadace Open Society Foundations, kterou založil George Soros. (Ano, ten maďarský štědrý dárce neziskovkám. V dozorčí radě jeho nadace například sedí novinářka Daniela Drtinová.)

    Tady se dostáváme k propojení s offshorovou firmou, autoři kauzy míří na Babiše a další stovky politiků a celebrit.

    KAUZA PANDORA PAPERS

    Přibližně šest stovek novinářů z celého světa v rámci ní poukazuje na to, jak světoví lídři či celebrity protahují peníze tzv. offshorovými společnostmi vedenými v daňových rájích. Na odhalení se podílel také český web Investigace.cz, podle něhož měl stejným způsobem zakoupit nemovitosti na jihu Francie premiér Andrej Babiš. 

    Společníky Němcové jsou totiž právní subjekty Stichting Pnyx z Amsterdamu a právě Salvatorska Ventures, LLC. Firmu založili Sava Tatić jménem společnosti Sourcefabric Ventures, s. r. o., a Marie Němcová jménem offshorové společnosti Salvatorska Ventures, LLC. Prakticky neznámá firma SFS Ventures, s. r. o., koupila nadpoloviční podíl v řadě polských rozhlasových stanic za 1,2 miliard korun. Celý průběh transakce je poněkud nestandardní. Důležité je zdůraznit, že v českém eseróčku SFS Ventures má 24procentní podíl offshorová firma Salvatorska Ventures, LLC, se sídlem v USA. 

    Zase ten offshore, že?

    Ale to není zdaleka všechno, držte si klobouky, pojedeme hezky z kopce. Řeč bude o Křetínském.

    PL prokleply firmu, která od Daniela Křetínského koupila podíl za více než miliardu, a přišly na to, že ve sbírce chybí účetní závěrka. Uveřejňování je přitom povinné. K nalezení jsou pouze takové, které shrnují notářské zápisy a zakladatelské listiny. Nevíme tudíž, kolik má společnost s offshorovým vlastníkem, jehož jménem Němcová jedná, zaměstnanců, jaké má tržby, náklady, jestli hospodaří se ziskem, či ztrátou.

    Firma navíc sídlí na stejné adrese v Praze jako společnost vedoucí k nadaci Open Society, která je spojena s podnikatelem Sorosem. A zase jsme u Sorose. Náhoda?

    Připomeňme, že jde o firmu Salvatorska Ventures, LLC, která odkoupila rovných 60 procent akcií skupiny několika polských rádií, které prodával holding Czech Media Invest českého podnikatele Daniela Křetínského. Cena za akcie měla být 1,16 miliardy korun. PL k tomu uvádí, že v minulosti na adrese sídlilo dalších 36 firem, které v průběhu let mizely z rejstříků firem. 

    A na závěr jedna perlička. Firma, která provedla frontální útok na stovku boháčů, celebrit a politiků, nemá ani webovky. Nabízí se tedy otázka, kde tato malá česká firmička bez sekretářky a kávovaru vzala více než jednu miliardu korun pro nákup klíčových polských médií?

    Na tuto odpověď si budeme muset ještě malou chvíli počkat.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:25 středa 2. února 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      103
    • Trapas
      18
    • Haha
      13
    • Sladký
      6
    • Tvl
      6
    • Cože
      5
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...