Miliardové podvody na daních? Účet v Karibiku měl Putin, Porošenko ale i Messi

Mnoho nejbohatších lidí na světě nyní nemá klidné spaní. Může za to až 11 milionů uniklých dokumentů panamské společnosti Mossack Fonseca. Z těch vyplývá, že tato firma v minulých letech pomáhala světovým elitám obcházet daňové zákony a jejich astronomické jmění vyvádět do takzvaných daňových rájů. V podvodech, které dosahují řádů mnoha miliard se objevují jména známých státníků, umělců, sportovců a finančníků. Mezi nimi je i několik Čechů.

Fotogalerie

Pozornost mnoha z těch nejbohatších lidí světa vůbec se momentálně upírá k malému středoamerickému státu Panama. Právě odsud uniklo velké množství dat, která nasvědčují tomu, jak se lidé s astronomickým majetkem podílejí na stejně astronomických daňových podvodech.

11 milionů dokumentů, celkově přes 2,6 terabajtů dat, uniklo z databází panamské společnosti Mossack Fonseca. Ta měla v uplynulých letech pomáhat světovým elitám v obcházení daňových zákonů a praní špinavých peněz pomocí zakládání anonymních společností v daňových rájích.

Mezi nejoblíbenější destinace, kde dochází k zakládání anonymních firem s nastrčeným vedením, do kterých následně směřují nezdaněné peníze patří Seychely, Bahamy, Britské Panenské ostrovy, Panama nebo ostrov Samoa.

Mezi těmi, kteří se podíleli na podvodech v celkovém objemu několika stovek miliard dolarů je mnoho předních světových státníků. Na seznamu nalezneme čelní představitele Kataru, Dubaje, Iráku, Súdánu, Maroka nebo Argentiny či Azerbajdžánu. Mezi nimi jsou i zavražděný diktátor Muammar Kaddáfí, egyptský exprezident Mubarak nebo současný syrský prezident Bašár Asad.

Z evropských státníků zaujme například islandský premiér Sigmundur Davíd Gunnlaugsson nebo ukrajinský prezident Petro Porošenko. První místo v pomyslném žebříčku ale drží ruský prezident Vladimír Putin, který si za pomoci firmy Mossack Fonseco a svých přátel z ruských bankovních a finančních kruhů do daňových rájů nechal vyvést neuvěřitelných až 40 miliard dolarů.

U politiků řady bohatých hříšníků zdaleka nekončí. Na seznamech klientů panamské společnosti nalezneme i celebrity. S daňovými úniky se měl potýkat fotbalista Lionel Messi, který kvůli tomu dokonce i stanul před španělským soudem, režisér Pedro Almodóvar nebo herec Jackie Chan.

Svou stopu mezi těmi, kteří se pokoušeli přes daňové ráje obejít zákon a přijít i k miliardám, je i 283 Čechů. Miliardář Daniel Křetínský, který se ocitl na hříšném seznamu v kauze Panama Papers, odmítl, že by využíval daňové ráje. „Daniel Křetínský nevyužívá a nikdy nevyužíval jakýchkoliv panamských ani jiných anonymních struktur k zakrývání skutečného vlastnictví společností,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí Energetického a průmyslového holdingu Daniel Častvaj.

Následují představitelé solárního byznysu, lobbisté, lidé zbohatlí na privatizaci v 90. letech nebo političtí kmotři. Stopy ze seychelských firem vedou například ke známým kmotrům Patrikovi Oulickému a Alexandru Novákovi. Do budoucna lze očekávat, že se v uniklých dokumentech objeví i další zajímavá jména.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:40 úterý 2. srpna 2016. Anketa je uzavřena.

  • 14
  • 9
  • 9
  • 8
  • 7
  • 5