Peklo na Palmovce: Stavba nové radnice padla, pod chátrajícím staveništěm je doupě narkomanů

Už před jedenácti lety začal na pražské Palmovce vznikat velkolepý komplex Nová Palmovka. Dominovat mu měla radnice Prahy 8, doplněná o obchodní centrum v horních patrech. Jenže projekt se minul účinkem, finančně šlo o velké sousto, navíc vše zkomplikovala povolební obměna na osmičce a přišly neshody se stavební firmou Metrostav, které městská část přestala platit. Teď rozestavěná budova chátrá a namísto centra všeho dění se z jejího okolí stal rajon narkomanů a dalších pochybných existencí.

Redakce Expresu v rámci seriálu Peklo v Praze navštívila už několik míst, která jsou obyčejným lidem zapovězena. A to proto, že si z nich místo setkávání udělali drogově závislí lidé. Tentokrát jsme zamířili na Palmovku, středobod a uzel městské hromadné dopravy v Praze 8. A zatímco na Andělu či Žižkově chtělo nalezení drogového doupěte alespoň chvilku času, tady jsme ho měli jako na dlani. 

V minulém díle jsme vás informovali o tom, že si bezdomovci a –⁠ soudě podle obalů od stříkaček –⁠ i feťáci udělali domov z uzamčených prostor na parkovišti. Také jsme zde narazili na známou feťačku Katku, která s kamarády „obědvala“ přímo na chodníku.

Hrozivě ovšem působí i místo, které mělo paradoxně za cíl špatný obraz Palmovky změnit. A to již zmíněný komplex s názvem Nová Palmovka.

Zastupitelé Prahy 8 v minulosti odklepli, že se tu začne stavět budova, jež bude centrem dění. Nacházet se v ní měla nová radnice, ale i obchodní centrum, restaurace a kanceláře.

Peklo na Palmovce

Investorem se stala společnost vlastněná městem, plácla si se stavební firmou Metrostav a hned vedle metra a tramvajové zastávky začala budova skutečně růst. Jenže po pár letech přišel zlom.

Zastupitelstvo Prahy 8 se obměnilo, především ale došly peníze. A tak Metrostav po pár neproplacených fakturách stavbu zarazil. To se stalo v roce 2015 a od té doby se táhnou spory a bezvýsledně se spekuluje, kdo by mohl projekt odkoupit a dokončit.

Rozbourané a rozestavěné okolí, které roky leží ladem, si ale mezitím své zájemce našlo. Začali se sem stahovat narkomani z celé Prahy a vytvořili si především z přilehlého lesíka feťácké doupě.

Peklo na Palmovce

Redaktoři Expresu se na místo vydali. A rozhodně to nebyl příjemný pohled. 

V okolí se povalují obaly od drog, zbytky jídel, špinavé oblečení a zcela evidentně lidské výkaly. Za několik minut, co jsme na místě strávili, prostranstvím pod rozestavěnou budovou prošlo do lesíka hned několik nepřátelsky vyhlížejících osob.

„V jednom kuse tu jsou policisté. Co tu dnes vidíte, ještě není tak hrozné, bývá tu i větší bordel, ale občas sem přijedou dobrovolníci to uklidit. Do toho lesíku pořád někdo chodí, to prostě na první pohled vidíte, že jde o narkomany. Člověk se tu bojí, to je jasné, ve tmě bych sem nešla ani náhodou,“ popsala Expresu žena, která si kousek od inkriminovaného místa každý den zkracuje cestu na nedaleké parkoviště.

Zachrání místo Hřib?

Teprve před několika měsíci svitla obyvatelům Palmovky naděje, že místo nezůstane jen ruinou, v jejímž okolí se srocují narkomani. 

Zastupitelstvo Prahy 8 totiž schválilo převod pozemků na hlavní město. A jak se zdá, to má s Novou Palmovkou plány.

„Převezmeme pozemek s budovou do správy a najdeme takové řešení, které bude výhodné nejen pro Prahu 8, ale především pro občany celé Prahy,“ uvedl pražský primátor Zdeněk Hřib.

Další díly seriálu Peklo v Praze vám přineseme již brzy!

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 pátek 1. dubna 2022. Anketa je uzavřena.

  • 17
  • 12
  • 10
  • 10
  • 4
  • 3