Gentlemanům odzvonilo, buďte gendermani, vyzývá společnost, kterou si Češi platí z daní

Stejně jako v minulých letech i letos byla udělována cena Genderman roku, jež si za cíl klade zviditelňování mužů, kteří podporují rovnost mezi muži a ženami. Zároveň vyzývá k podpoře Istanbulské úmluvy. To vše z peněz, které Češi odvádějí na daních, a také mimo jiné za podpory Nadace Karla Janečka a nadace George Sorose.

Pokud nevíte, jak se v dnešní době má správný muž chovat k ženám, můžete využít příručku, kterou v roce 2017 vydala Otevřená společnost s názvem Gendermanem snadno a rychle.

Příručka vznikla díky Úřadu vlády České republiky.

„Genderman chce dělat svět lepší. Nechce přikazovat, chce nabízet alternativy. Genderman je proces sdílení, je to možnost hlubšího rozvoje našeho lidství bez škatulek o takzvaných správných ženách a správných mužích,“ stojí v příručce, již si sice lidé z daní zaplatili, ale zřejmě do ní většina ani nenahlédla. 

„Udělej na poradě kafe, nech si od ženy podržet dveře a nediv se tomu, běž na rodičovskou nebo kritizuj sexistickou reklamu. Doporučuj to ostatním mužům. Je to osvobozující,“ uvádí příručka jako první bod k tomu, aby se z muže stal skutečný genderman, ať už to znamená cokoliv.

Otevřená společnost ocenění prezentuje jako možnost představit společnosti muže, který se za uplynulý rok zasadil za zrovnoprávnění obou pohlaví. 

Přitom současný vítěz Petr Bittner své názory prezentuje pravidelně v Deníku Referendum. Loňský vítěz Kamil Fila se rovněž vyjadřuje v různých médiích včetně svého blogu. Naposledy si o pozornost řekl svou kritikou Marka Ebena, jehož nazval „starým sexistou“.

Oba zmínění tedy příliš zviditelňovat nepotřebují, jelikož mají prostor, kde mohou své názory beztrestně vyjadřovat.

Paradoxem je, že společnost velmi silně prosazuje takzvanou Istanbulskou úmluvu. Ta ovšem vyvolává protichůdné reakce.

Na Istanbulskou úmluvu upozorňuje například předsedkyně Aliance pro rodinu Jana Jochová, která ale nedávno vyvolala nemalé vášně tím, když v pořadu Rozstřel serveru iDNES.cz řekla, že by byla raději, kdyby její syn zůstal raději sám, než aby žil v homosexuálním partnerství.

„Odpůrci z řad odborné i laické veřejnosti také umí číst a v textu, který úmluva přináší, vidí dvojznačné pasáže, které vzbuzují pochybnosti,“ uvedla také Jochová pro Český rozhlas.

Otevřená společnost má v tomto ovšem jasno a na svých stránkách přímo vyzývá k podpoře úmluvy, která se věnuje potírání násilí na ženách a boji proti domácímu násilí.

Paradoxně problémy s domácím násilím teď musí řešit jeden z donátorů Otevřené společnosti Karel Janeček. Toho jeho žena obvinila z domácího násilí. Miliardář ji na oplátku označil za psychicky nemocnou.

Istanbulská úmluva

Úmluva Rady Evropy o prevenci a boji proti násilí na ženách a domácímu násilí neboli Istanbulská úmluva je mezinárodní smlouva Rady Evropy, která byla přijata už v roce 2011, ale v platnost vešla až o tři roky později. Česká republika jako jeden z posledních unijních států dokument podepsala až v květnu roku 2016, dosud však nedošlo k ratifikaci. V úmluvě jde především o práva žen, posuzování násilí, které bere jako kulturně danou formu diskriminace. Nově definuje některé činy jako vynucený potrat nebo sňatek či stalking. Po ratifikaci úmluvy by mělo dojít ke změně některých zákonů v České republice tak, aby vyhovovaly znění úmluvy. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 středa 1. dubna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 106
  • 40
  • 37
  • 33
  • 31
  • 28