„Neskutečně zábavná show?“ Oscaři u diváků naprosto propadli, co s nimi bude dál?

Poslední roky je to stále stejná písnička. Diváky už pohled na hollywoodské hvězdy, které vypráví o klimatu a rozplývají se nad sílou veganství, zkrátka nebaví. Nic o tom nevypovídá lépe než graf sledovanosti, který se letos opět hluboce propadl a sliby stanice ABC o tom, že to letos bude neskutečně zábavná show, zůstaly nenaplněny. Vítězný film Parazit sice překvapil, ale průběh celého (nudného) večera už nikoliv.

Sledovanost Oscarů už několik let klesá a změna přišla až v minulém roce, jenže šlo jen o malé zlepšení a celkově to byl druhý nejhorší výsledek v dějinách. Produkce si však stála za svým a opakovala, že čísla se zlepšují a novinka, kdy celý večer nemá jednoho moderátora, je úspěšná a je to ta správná cesta.

Jenže čísla sledovanosti letošního ročníku jsou odstrašující. Předávání cen americké filmové akademie sledovalo 26,5 milionu lidí, takto špatná čísla Hollywood neměl za celých 92 let, co se plešaté sošky umělcům rozdávají.

Stačí se podívat na čísla The Game Awards 2019, tedy akce, kde se rozdávají ocenění na poli videoher. Slavnostní večer loni sledovalo přes 45 milionů diváků, celá akce si přitom teprve buduje povědomí u široké veřejnosti.

Problém není v tom, že by hollywoodské hvězdy už lidi nezajímaly, ale jde o to, jak jsou divákům prezentovány. 

Na Oscarech se letos ukázal Keanu Reeves, který sice nebyl nominován, ale alespoň přišel sošku předat. Na pódiu se objevil s Diane Keaton, oba navzájem prohodili několik lichotek, jak jsou oba skvělí a jak se mají rádi, a kdyby Diane málem neupustila obálku se jménem vítěze, možná by si nikdo ani nevšiml, že tito dva umělci ten večer vystoupili.

Jaký kontrast oproti výstavě E3 v Los Angeles, kde byl loni Keanu Reeves za naprostou hvězdu. Když bylo oznámeno, že bude v chystané hře Cyberpunk, celou prezentaci si zcela ukradl pro sebe.

V herním průmyslu už se naučili, že je dobré nejen předat sošky a zatleskat oceněným, ale večer má být hlavně show, na niž se hezky kouká. Vývojáři si často šetří novinky a exkluzivní oznámení právě na tyto akce.

Jak by celý ceremoniál okolo Oscarů vypadal, kdyby Brad Pitt nedostal jen 45 vteřin na svou děkovnou řeč, ale kdyby se moderátor (kdyby ten večer nějaký byl) nebál zeptat třeba na stále častější schůzky s bývalkou Jennifer Aniston.

Mohl také promluvit Quentin Tarantino a naznačit, o čem by měl být jeho desátý film a zda bude skutečně jeho úplně poslední.

Jsem vegan, buďte taky!

Místo toho vystoupil Joaquin Phoenix, který si svou sošku zcela jistě zasloužil, ale jeho přednáška o veganství zajímala skutečně málokoho. Přitom se mělo jednat o jednoho z „hrdinů“ toho večera. Komiksovou adaptaci dokázal Phoenix pozvednout na vyšší úroveň a své roli se zcela oddal, když musel dramaticky zhubnout.

Joaquin Phoenix si neodpustil agitaci o hezčím světě a mluvil o mléce a krávě.

Oscaři se údajně chtěli otevřít světu. Ocenili jihokorejský film Parazit a na úvod zněly písničky z animovaného filmu Ledové království, a to hned v několika národních mutacích, mohli jste slyšet němčinu, dánštinu nebo třeba japonštinu.

Jenže co naplat, když si pak chcete v 21. století pustit předávání Oscarů online na webu České televize, ale zjistíte, že máte smůlu a bez televize to nepůjde. A když už tedy přenos sledujete, připravte se na desítky minut reklam, které k mnohahodinovému maratonu patří.

Hlavně ať se o nás píše

„Podle údajů firmy SQAD přitom třicetivteřinový reklamní spot v době udílení zlatých sošek stále mohl přijít téměř na 2,3 milionu dolarů (52,8 milionu korun),“ uvádí ČTK pro vysvětlení toho, proč jsme některé značky viděli v záběru více než třeba Leonarda DiCapria.

Pod tuto reakci Billie Eilish se podepisujeme.

Pořadatelé slavnostního večera se snaží nejhorší čísla v dějinách zakrýt tím, že Oscaři „žili“ na sociálních sítích, kde je řešilo o šestnáct procent více lidí než minulý rok.

Jenže většinou se řešil pouze úspěch Parazita a ona již tolikrát zmíněná nuda.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:30 středa 10. června 2020. Anketa je uzavřena.

  • 32
  • 30
  • 28
  • 23
  • 23
  • 22