Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Takhle vyskočil a řekl: To jsem ale čtverák! Kopáč s Kunou popisují, jak Černý vraždil

    Jak orličtí vrazi popsali vraždu Leorenta Lipoveciho a Černého klaunský kousek? | foto: CS film, archiv policie

    Rodina mu říkala „Mimísek“, parťáci z orlického gangu zase „Pacient“. Takovou přezdívku si vrah Ludvík Černý vysloužil poté, co chladnokrevně popravil v pořadí druhou oběť, přistěhovalce z Kosova Leorenta Lipoveciho, a svůj výkon oslavil nechvalně proslulým klaunským kouskem. Při rekonstrukci vraždy ho věrně popsali i názorně předvedli šéf orlického gangu Karel Kopáč a Vladimír Kuna, který měl na starost odklízení mrtvol.

    Především Karel Kopáč se stal pro vyšetřovatele případu století, jak byly orlické vraždy nazvány i v seriálu Devadesátky, klíčovým svědkem. Rozhodl se totiž vypovídat a detailně popsat všechny zločiny, které měl naplánovat, Ludvík Černý vykonat a další do party Vladimír Kuna zahladit. 

    Po vraždě podnikatele Aleše Katovského to byla i poprava Leorenta Lipoveciho, kosovského migranta, který v Praze pracoval jako číšník. Opět to byl Kopáč, kdo Lipoveciho vlákal do pasti. Jednali spolu o prodeji zbraně, roli možná hrál i strach. Bývalý člen URNA měl z Jugoslávců obecně respekt a Lipoveci se nedal odbýt, požadoval levnou zbraň, ačkoliv Kopáč obchodoval se zbraněmi o poznání dražšími.

    Nakonec si plácli 9. ledna, to už ale měl Karel Kopáč s orlickými parťáky připravený plán. Lipoveciho zavezl do domu Vladimíra Kuny, kde mělo k obchodu dojít. Ve skutečnosti už tam měli orličtí vrazi nachystaný sud.

    „S Kunou jsme byli samozřejmě domluvení, věděl, co se tam chystá. Ten tam měl připravený otevřený sud už několik měsíců dopředu,“ vypovídal později Kopáč na policejních záběrech, které se objevily i v dokumentu Až na dno Orlíku

    Orlické vraždy jsou děsuplnou kapitolou české kriminalistiky.

    Právě i Vladimír Kuna, který platil za likvidátora těl, při policejní rekonstrukci Lipoveciho vraždy vystoupil. 

    „Tady jsem měl posilovnu, tohle nářadí tu dříve nebylo, to jsem sem dal, až když bylo po všech těch věcech. Tuhle lavici jsem dostal od pana Kopáče. Na té lavici byl položen kufřík, do kterého se dívali Lipoveci, Černý a Kopáč,“ popisoval Kuna.

    Právě ve chvíli, kdy si Leorent Lipoveci prohlížel kufřík se zbožím, přišla chvíle Ludvíka Černého. Vytáhl zbraň a popravil ho.

    „Když ten kufřík otevřeli, já byl támhle, já vůbec nevím... A pak se to stalo. To jsem se pak už o kufřík nezajímal. Když jsem se otáčel, viděl jsem, že Černý si takhle ofukoval zbraň,“ vyprávěl Vladimír Kuna.

    Vladimír Kuna a Karel Kopáč popisují vraždu Leorenta Lipoveciho.

    Poté došlo na situaci, která výrazně zformovala postavu jednoho z nejchladnokrevnějších vrahů české historie. Vyhráli si s ní i filmaři v kultovním snímku Sametoví vrazi a vmžiku ji na jednom ze záběrů předvedl také Matouš Ruml, který Ludvíka Černého hraje v Devadesátkách.

    „Jak si ofukoval zbraň, tak potom vyskočil a řekl: To jsem ale čtverák! Takhle vyskočil (ukazuje, jak Černý rozhodil nohama). Já nebyl schopný slova,“ ukazoval Kuna vyšetřovatelům na kameru.

    „Vzpomněl jsem si, že se ten výrok hrozně líbil panu Kopáčovi, takže jsem ho tu slyšel dvakrát,“ dodal. 

    Vladimír Kuna ukazuje, jak Ludvík Černý vyskočil, když vykřikl „to jsem ale čtverák“.

    Kunovu verzi pak potvrdil i sám Karel Kopáč, jemuž při výslechu video z Kunovy rekonstrukce vraždy pustili.

    „Černý totiž viděl, jak jsme se zarazili. Lekli jsme se toho výstřelu, jak to udělal v rychlosti. Viděl tu naši reakci, tak nás chtěl asi odreagovat a udělal tuhle opičárnu, vyskočil a řekl: To jsem ale čtverák! Od té doby jsme mu začali říkat Pacient,“ popisoval Kopáč.

    Lipoveci pak skončil v sudu a orličtí vrazi ho shodili ze Žďákovského mostu do přehrady.

    Byť se Kopáč s Kunou na popisu chování Ludvíka Černého bezprostředně po vraždě shodli, celý případ popisovali poněkud rozdílně. Kuna se snažil viny zbavit a tvrdil, že o plánované vraždě Leorenta Lipoveciho nevěděl. Když k ní prý došlo, ze sklepa utekl. 

    „Vůbec neutíkal, zůstal stát. (...) Kdybych byl já zdravej, snažím se udělat to samé, co on. Prostě bych nic nepřiznal. Domyslel bych si třeba věci, že jsem v tom sklepě ani nebyl, že jsem tam toho Lipoveciho poslal samotného a čekal jsem venku a hlídal. To jsem všechno mohl udělat. Ale já se rozhodl, že chci mluvit pravdu, takže budu mluvit pravdu,“ vysvětloval Kopáč, který po vážné nehodě v roce 1994 skončil na vozíku. 

    „Vím, že to je vůči těm klukům... Že já mám ten život zkažený a teď ho zkazím i jim. Kuna teď dostane hodně let za to, co tu vyprávím. Jestli tomu tedy bude někdo věřit. No, to je jedno. Je mi ho líto, protože já toho kluka měl fakt rád, v životě bych mu neublížil,“ řekl na Kunovu adresu.

    Kopáč nakonec vyfasoval jednadvacet let, dnes už by byl na svobodě. Jenže v roce 2004 se rozhodl v cele spáchat sebevraždu. Vladimír Kuna dostal nejprve doživotí, poté mu soud snížil trest na pětadvacet let. Roku 2013 byl podmínečně propuštěn a změnil si jméno. 

    Ludvík Černý si nadále odpykává doživotí, žádost o předčasné propuštění mu soud před pěti lety zamítl. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:30 středa 1. června 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      13
    • Cože
      4
    • Sladký
      4
    • Haha
      3
    • Trapas
      3
    • Tvl
      3