Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Rivalita mezi Orbánem a Sorosem: Co všechno mají tihle dva za spory?

    V Maďarsku proběhly parlamentní volby, jejichž výsledek vzhledem k průzkumům zřejmě nikoho nepřekvapil. Vládnoucí strana Fidesz premiéra Viktora Orbána obhájila jasné vítězství se ziskem jen těsně pod 50 %. A kdo vlastně stojí na straně poražených? Mimo opozičních stran především známý a zároveň tajemný finančník George Soros, podle Orbánovy předvolební kampaně maďarský nepřítel číslo jedna!

    „Za všechno může Soros!“ Věta, z níž si utahují lidé na sociálních sítích a za kterou sklidil posměch třeba i slovenský expremiér Robert Fico, který muže, nezřídka přiřazovaného k tajemným iluminátům, označil za původce vládní krize.

    Jenže zároveň také věta, která vládnoucí maďarské straně Fidesz silně protiimigračního premiéra Viktora Orbána přihrála drtivé vítězství ve včerejších parlamentních volbách. A to doslova.

    Kdybyste před volbami Maďarsko navštívili, pochopili byste proč. Orbán totiž na Georgi Sorosovi postavil celou předvolební kampaň svojí strany a maďarskému lidu v podstatě vzkázal: Buď my, anebo Soros – ďábel, který na zemi sešle neřízenou migraci, kterou jako zapřísáhlý liberál tak rád podporuje.

    Kampaň proti Sorosovi

    Už v červenci loňského roku si web Human Rights Watch stěžoval, že Orbán nechal celou Budapešť osázet plakáty a billboardy, které v lidech budí nenávist. Prakticky na každém místě se například nacházela fotografie s usmívajícím se Sorosem doplněná větou „Nedovolme Georgeovi Sorosovi, aby se smál naposled“.

    George Soros se mezi občany Maďarska s popularitou příliš nesetkává.

    Jinde byly plakáty sedmaosmdesátiletého miliardáře vylepeny na zem u tramvajových zastávek tak, aby mu lidé, kteří z tramvaje vystoupí, šlápli rovnou na obličej. Další billboardy zase byly kvůli Sorosově židovskému původu posprejovány protižidovskými nápisy. 

    Organizace Human Rights Watch dokonce Orbánovu propagandu přirovnala k nacistickým plakátům, které Židy vyobrazovaly jako nepřátele společnosti a všeobecné zlo.

    Kampaň proti Sorosovi byla dokonce natolik silná, že si podle průzkumů velká část maďarských občanů myslela, že má miliardář ve volbách svou vlastní stranu!

    Na ostří nože

    Důvod je prostý. Zarytý odpůrce islámu Orbán nemůže Sorosovi, zastávajícímu a především prosazujícímu silně liberální názory, přijít na jméno. A protože finančník disponuje nezměrným bohatstvím, viní ho z toho, že se politické směřování své rodné země snaží z pozadí ovlivňovat.

    Podle Orbána existuje tzv. Sorosův plán, který podporuje masovou migraci do Evropy a který chce kontinent připravit o křesťanskou a národní identitu. 

    A třeba v Maďarsku toho podle premiéra chce Soros docílit pomocí svých „dvou tisíců žoldáků v nevládních organizacích“, kteří chtějí svrhnout vládu a dosadit kabinet nakloněný migraci a Bruselu. Tak to alespoň Orbán řekl více než týden před včerejšími volbami.

    Kdysi na jedné lodi

    Hodně pikantním faktem je, že právě Soros současnému premiérovi vydatně pomáhal v jeho politických začátcích.

    Nejprve mu skrze svou filantropickou nadaci v roce 1988 poskytl nemalou finanční podporu, díky které pak Orbán obdržel stipendium pro studia politologie v Oxfordu. 

    Když se ale krátce poté zhroutil východní blok, vrátil se tehdy ještě pětadvacetiletý Orbán zpět do Maďarska a vstoupil do své současné strany Fidesz, kde se během tří let vypracoval do vedoucích pozic.

    Jenže Fidesz tehdy byla jen liberálním studentským hnutím, které mělo do vládní strany daleko. A tak přišla finanční pomoc – opět od „hodného strýčka“ Sorose, který jen v letech 1988 až 1990 nasypal do strany Fidesz půl milionu dolarů.

    A pak ještě jeden o nic méně pikantnější fakt – na sklonku osmdesátých letech Orbán dokonce na částečný úvazek pracoval v jedné ze Sorosem placených společností!

    Ačkoliv Soros Orbánova obvinění dlouhodobě odmítá, společnost má jasno: Maďarské volby byly jejich vzájemným soubojem. A v něm si Orbán, pro své vlastenecké názory miláček národa, připsal drtivé vítězství. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:52 úterý 7. srpna 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      16
    • Cože
      6
    • Haha
      5
    • Trapas
      5
    • Sladký
      5
    • Tvl
      4
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...