Ondřej Prokop: Vedení Prahy připomíná vybíjenou. Hřib město nikdy neřídil, měl by skončit

Předseda pražské organizace hnutí ANO Ondřej Prokop komentuje kauzu, kvůli níž je současné vedení hlavního města v rozkladu. Zdeněk Hřib i jeho náměstek Adam Scheinherr by měli rezignovat, situaci v koalici přirovnává k vybíjené, každý se chce zachránit nebo se bojí, co ještě vyleze ven.

Proč by měli Zdeněk Hřib a jeho náměstek Adam Scheinherr rezignovat, když kauza Hlubuček je především problém hnutí STAN?

Ať mi nikdo netvrdí, že Zdeněk Hřib dva roky o ničem nevěděl. Je to jeho absolutní manažerské selhání. Ona jeho pravá ruka, náměstek Adam Scheinherr, a ředitel DPP Witowski by měli okamžitě skončit! Budeme to žádat v pondělí na mimořádné schůzi pražského zastupitelstva.

Nestačí argument, že to zkrátka nevěděl?

Pak není manažer, špatně vykonává svou funkci a opět se vracíme k tomu, že v té pozici nemá co dělat. Vždyť jednoho náměstka řídila mafie a druhý nechal dva roky rozkrádat město. To je přece šílené. On vážně někdo věří tomu, že to primátor netušil?

Podle vás věděl Hřib, co se tam děje, nebo to kryl?

Osobně si myslím, že nějaké informace mít musel, ale nechtěl riskovat rozpad koalice a ztrátu primátorského řetězu, tak to to tiše toleroval. Hřibovo primátorství už ale navždy bude spojeno s největší korupční kauzou v dějinách města a budeme si ho pamatovat jako éru, kdy se k veřejným penězům dostali mafiáni. Nebavíme se už ani o kmotrech, ale opravdu o mafii. Kmotři se lidí, jako je Rédl a Krejčíř, báli.

Pojďme k osobě náměstka Adama Scheinherra (Praha sobě) a jeho spolupráci s policií.

Tady smrdí už to, jestli vůbec jeho trestní oznámení spustilo policejní akci, jak on tvrdí. Já jsem přesvědčený, že ani omylem. On nám ani neukázal obsah toho trestního oznámení, přestože dnes už může. A jestli bylo jen ve věci pozemků okolo Holešovic. Navíc z dostupných zdrojů je patrné, že kauzu policisté vyšetřovali už dříve. I my jsme jako opozice na ty podezřelé věci upozorňovali už v roce 2019, náměstek Scheinherr to naopak odmítal zařadit na program zastupitelstva. Spíše to vypadá, že když věděl, že jde do tuhého, jen si nad tím umyl ruce.

On tvrdí, že tím nechtěl vyplašit podezřelé. To vám nestačí?

Jistě, on tvrdí, že uzavřel s policií jakousi dohodu o mlčenlivosti a nemohl nijak konat a ani odvolávat lidi z vedoucích pozic DPP. Zajímal by mě názor policie. Nedokážu si představit, že by mu řekli, ať nechá dva roky rozkrádat město. A taky pochybuji, že mlčenlivost znamená i to, že by neměl jako politik konat. To jako policie převzala na dva roky odpovědnost za řízení největšího pražského podniku? Představte si, že by policie případ Hlubučka a spol. vyšetřovala dál po volbách, následně by se změnilo vedení města a on by musel agendu předávat svému nástupci. Co by mu řekl? Hele, teď DPP řídí policie, nebudeš úplně náměstek, spíše policejní agent. To je přece absurdní.

A co měl podle vás udělat?

Jako náměstek primátora a předseda dozorčí rady DPP měl spoustu možností. Mohl snížit limity pro rozhodování představenstva, ostatně to navrhovala radní Hana Marvanová, mohl si vyhradit rozhodování ve sporných projektech, mohl tam nastavit nové kontrolní mechanismy. On ale neudělal nic. Nechoval se jako řádný hospodář, který eliminuje škody a chrání peníze Pražanů. Opět si představte situaci, že jste ředitel firmy, vaši firmu vám rozkrádají, jdete na policii a pak dva roky sedíte se založenýma rukama a sledujete, že vám tady mizí tady počítat, tablet, židle pod zadkem…

Pan Scheinherr ale tvrdí, že žádné škody městu nevznikly, že například v případě holešovické zastávky konal.

Tady vidíme zásadní rozpor. V případě zakázky na revitalizaci okolí holešovického nádraží prý konal. Jak to jde dohromady s jeho tvrzením, že nic dělat nemohl? To mu to povolila policie, to už se jako nebál? A proč tedy jako předseda DR (dozorčí rada) hlasoval pro zvolení pana Mateje Augustína (obviněný a nyní již pátý zadržený v kauze Dozimetr) do klíčové pozice?

Na to tvrdí, že byl pod silným politickým tlakem.

A kým byl tlačen? Tak si pojďme položit otázku, kdo vlastně řídí Prahu.

To je dobrá otázka. Odpovíte mi na ni?

Právě se ukázalo, že Prahu řídí mafie s kokainem bůhvíkde.

A jak vy si vysvětlujete, že po třiceti letech tady máme veksláka s papíry na hlavu, co si „loutkovodí“ prakticky celé vedení vládní strany a vedení hlavního města?

Taky jsem si myslel, že tyto časy se už nevrátí a zůstanou už jen součástí různých seriálů, dokumentů a vzpomínek. Mě na tom nejvíce děsí, že kromě korupce je v tom i obchod s drogami. Bohužel je už první mrtvý a jen doufejme, že to byla opravdu sebevražda. Je to fakt děsivé. 

Jak dobře jste znal Petra Hlubučka?

Známe se asi deset let. Přiznám se, že jsme se před lety silně nepohodli ohledně stavby nové ranveje na letišti, on tehdy hájil zájmy svých Lysolají. Od té doby jsme prakticky nekomunikovali. Překvapilo mě, s jakými lidmi se stýkal, neřekl bych to do něj.

Jak byste nyní hodnotil situaci ve vedení magistrátu? Je v rozkladu?

Ta situace je velmi nepřehledná. Každá z koaličních stran se v jakémsi hysterickém záchvatu snaží někoho odhodit. Čižinský to hází na topku, Piráti ostřelují ODS. Sledujeme tady politickou vybíjenou, kdy jdou všichni proti všem. Mnozí se obávají, co ještě vyleze ven a na koho. My jako hnutí ANO stojíme stranou a snažíme se situaci konstruktivně řešit.

Je konstruktivní odvolávat tři měsíce před volbami primátora a jeho náměstka?

Stejně ani jeden z nich Prahu neřídí, takže v tom problém nebude. Mimo to chceme, aby STAN v Praze 11 vysvětlili své vztahy s Petrem Hlubučkem, jejich předsedkyně Radka Soukupová je dlouhodobě známá jako jeho skalní podporovatelka. Vzhledem k tomu, že STAN v Praze 11 dlouhodobě působí v různých skupinách a komisích majících vliv na celou řadu investic, oprav, tedy i veřejných zakázek, chceme vědět, zda mafiánská magistrátní chobotnice neměla svá chapadla i u nás. Kromě toho nás znepokojuje, že STAN ve spojení s Piráty byli hlavními propagátory sporného projektu výstavby Areálu ledových sportů, proto bychom se rádi ujistili, zda Hlubučkova kauza nemohla zasáhnout i do tohoto projektu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:41 čtvrtek 20. října 2022. Anketa je uzavřena.

  • 44
  • 16
  • 6
  • 4
  • 4
  • 3