Nebyl táta taky bílý páprda? Komise Profanta st. přihrávala dotace na weby, za nimiž stál syn

Pirátský poslanec a potenciální ministr místního rozvoje a informatiky Ondřej Profant si získal nebývalou pozornost tvrzením, že Poslanecká sněmovna je plná „bílých páprdů inklinujících k fašismu“, kvůli nimž je těžké prosadit manželství pro všechny. Z archivů následkem toho na hladinu vyplula kauza, již má na triku Profantův otec Martin, a sice že podobně jako někteří páprdové z Poslanecké sněmovny přiklepával dotace, které lze označit za přinejmenším podezřelé. Miliony korun šly na weby, za nimiž stála společnost, se kterou měl co do činění právě jeho syn Ondřej Profant. Oba se v minulosti hájili, že se Profant starší hlasování o těchto dotacích nezúčastnil, tudíž nebyl ve střetu zájmů.

Kauze se před mnoha lety věnoval deník Právo. Ten zjistil, že otec Ondřeje Profanta, tehdejší poradce ministryně školství Petry Buzkové Martin Profant, byl v minulosti předsedou dotační komise, která přihrála poměrně vysoké dotace společnosti SPHV (Společnost ku podpoře humanitního vzdělání).

Společnost vznikla v roce 2005 a během následujících několika měsíců dostala od ministerstva školství v součtu 14 482 380 korun. Již včera jsme informovali o tom, že jedna z dotací mířila na podporu stránek s názvem Webtolerance.cz.

Jak jsme ale zjistili ze starších zpráv, podobných webů za miliony bylo více.

Jedním z nich byl Webhumanita.cz. Na ten ministerstvo školství vedené Petrou Buzkovou vydalo dotaci ve výši přes 4,6 milionu korun. Jenže výsledek tomu, alespoň podle odborníků, příliš neodpovídal. 

„Například projekt Webhumanita získal finanční podporu 4 645 540 korun. Web je k dispozici na Webhumanita.cz. Internetová stránka však obsahuje pouze 11 článků. Náklady na její vytvoření lze odhadnout na 11 tisíc korun,“ upozornil Právo v roce 2007 předseda Asociace školských odborů Radek Sárközi.

Weby navíc neměly příliš dlouhou životnost. Server Tiscali.cz v roce 2017 psal, že aktuálně jsou plné prapodivných článků o tom, jak správně dosáhnout orgasmu, či reklam na různé sexuální pomůcky. Dnes už neexistují vůbec.

Ondřej Profant s šéfem Pirátů Ivanem Bartošem

Kontrola před bezmála patnácti lety také zjistila, že z dotací byly hrazeny platby SPHV za podnájem nebytových prostor vlastněných společností STRYX, s. r. o. Jednatelkou této společnosti byla pro změnu Jindřiška Profantová, další příbuzná Martina Profanta.

Střet zájmů v případě Profanta jakožto šéfa dotační komise ovšem nakonec zjištěn nebyl. On sám totiž upozornil kolegy, že má osobní vazby na žadatele o dotaci, a tudíž by se neměl zúčastnit hlasování o poskytnutí dotace. To nakonec prošlo i bez něj.

O několik let později se ke kauze vyjádřil i sám pirátský poslanec Ondřej Profant.

„Je možné, že jsem byl řadovým členem sdružení SPHV, ale nevím. Projekty rozhodně neobnášely pouze tvorbu webů. Byly podrobeny auditu. Velká část financí, více než 50 procent, šla na autorskoprávní poplatky na knihy, které tyto projekty volně uveřejňovaly,“ uvedl Profant pro již zmíněný server Tiscali.

Dodal také, že dělal dobrovolného testera (pilotního účastníka) projektu.

„Moderoval jsem nějaké diskuze. Je možné, že jsem dostal peníze, cca 30 000 korun, za drobné práce, které jsem odvedl pro SPHV,“ uvedl.

Ondřej Profant je terčem posměšků na sociálních sítích.

Ondřej Profant je aktuálně nejen poslancem za Pirátskou stranu, ale také členem vládního týmu koalice Pirátů a hnutí STAN. Rád by funkce na ministerstvech pro místní rozvoj a také informatiky, které Piráti plánují zavést.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 22:20 středa 8. prosince 2021. Anketa je uzavřena.

  • 155
  • 32
  • 23
  • 6
  • 4
  • 2