Pirát, kterému vadí „bílí páprdové“: Chce občanky bez pohlaví, táta mu přihrál dotace?

Pořádnou bouři rozpoutal poslanec za Pirátskou stranu Ondřej Profant, když v předvolební debatě o manželství pro všechny prohlásil, že je Poslanecká sněmovna „plná konzervativních bílých páprdů a velká část inklinuje k fašismu“. Kdo vlastně je muž ve stínu kolegů Bartoše, Michálka nebo Ferjenčíka? Cíle rozhodně nemá skromné a ve vládním týmu koalice Pirátů a STAN figuruje hned na dvou místech.

„Bílé páprdy“ Profant při debatě k příležitosti festivalu Prague Pride označil za důvod, proč je složité prosazovat manželství pro všechny. V Poslanecké sněmovně toho má ovšem třiatřicetiletý specialista na informatiku k prosazení více. Právě on stojí třeba za nedávným kontroverzním návrhem, aby z občanek zmizela kolonka „pohlaví“.

„Uvádění tohoto údaje způsobuje každodenní potíže stovkám, zejména trans a nebinárních lidí,“ zdůvodnil Profant v návrhu.

„Stávající stav, kterým je uvádění úředně zapsaného pohlaví v občanských průkazech a možnost pouze binárních ukazatelů pohlaví (M nebo F, nemožnost neutrálního ukazatele X), zakládá podmínky pro diskriminaci na základě pohlaví,“ uvedl také.

K transgenderové komunitě má Profant blízko. Například minulý týden se v rámci festivalu Prague Pride fotil před britskou ambasádou společně s šéfkou Mladého pirátstva Georgiou Hejdukovou, která před změnou pohlaví bývala Jiřím.

Ondřej Profant ve společnosti Džamily Stehlíkové či šéfky Mladého pirátstva Georgii Hejdukové (vpravo)

Ještě před vstupem do politiky se Profant podílel na vzniku serveru Webtolerance.cz, což mu později způsobilo problémy. Novinky v roce 2014 napsaly, že web dostal štědrou dotaci od ministerstva školství a komisi, která o dotaci rozhodovala, vedl Profantův otec Martin.

„Já jsem tam pro ten web nic moc nedělal. Pohyboval jsem se okolo. Účastnil jsem se diskuzí na webu a tak. Pamatuji si, že jsem pro ten web něco testoval. Ale už si přesně nepamatuju, co to bylo. Já to neměl placené. Známý mi jen napsal, že pracuje na webu a jestli bych se na něj mohl registrovat,“ hájil se ve vyjádření pro Právo Ondřej Profant, tehdy ještě jako pražský zastupitel.

Ondřej Profant

Právě informatika je hlavní specializací třiatřicetiletého poslance. A v oboru má Profant nemalé cíle.

„Mám jasnou vizi, jak transformovat Česko v plně digitální propojený stát, což usnadní život občanům, pomůže rozvoji ekonomiky i nových, lépe placených pracovních míst,“ psal na pirátském fóru, když se ucházel o místo ve vládním týmu koalice Pirátů a STAN.

Nakonec v primárních volbách uspěl, a to rovnou dvojnásobně. Koalice ho jako člena vládního týmu zařadila jak na resort místního rozvoje, tak i informatiky, tedy na ministerstvo, které Piráti plánují vytvořit.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 úterý 7. prosince 2021. Anketa je uzavřena.

  • 479
  • 22
  • 15
  • 11
  • 8
  • 2