Mlátička Ondráček si stěžuje, že „Babiš stáhl ocas“. Premiér je v kleštích

Od pátečního zvolení kontroverzního komunisty do čela parlamentní komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů došlo k nečekané eskalaci nevole občanů i politiků. Účelové prosazení bývalého esenbáka do klíčové bezpečnostní pozice už bylo moc a páni poslanci zřejmě nepočítali s tak masivním protestem. Tohle neprošlo…

V jedenácti městech po celé republice proběhly masivní protesty proti setrvání „komunistické mlátičky“ Zdeňka Ondráčka coby nově zvoleného předsedy kontrolní komise GIBS.

Lidé vyšli do ulic a zaplnili náměstí, aby dali poslancům najevo, že takhle tedy ne. Opoziční ODS chce podle slov předsedy Petra Fialy nyní iniciovat ve Sněmovně jednání o Ondráčkově odvolání.

„Rád bych ho požádal, aby to zvážil a chlapsky rezignoval sám, protože by nám ušetřil spoustu starostí,“ narážel v ČT Radek Vondráček na fakt, že mechanismus odvolání bude složitý a není úplně jasné, jak má probíhat.

Událostem předcházela ostrá výměna mezi předsedou vlády v demisi Andrejem Babišem a dotčeným komunistou, který se za své působení u zásahových jednotek SNB v Praze v listopadu 1989 nijak nedistancoval a nedostatek sebereflexe je vnímán veřejností i politiky velmi negativně.

„Komunistického poslance Zdeňka Ondráčka v pátek zvolila sněmovna předsedou komise pro kontrolu GIBS. Bohužel. Můj osobní postoj je známý už dlouho. Jsem PROTI. Jsem zvědavý, zdali navrhnou odvolání Ondráčka. Pokud ano, tak já budu samozřejmě hlasovat PRO jeho odvolání. A tentokrát klub přesvědčím. A pokud by to náhodou někdo nenavrhl, navrhnu to já,“ napsal Andrej Babiš na svůj Facebook.

Netrvalo dlouho a Ondráček se na sociální síti ozval s Babišovou kritikou. „Vám, kteří jste mi blahopřáli ke zvolení předsedy komise na kontrolu GIBS, musím sdělit novou informaci, a to, že už předsedou dlouho nebudu. Možná se to dostane i do učebnic občanské nauky nebo základů společenských věd. Na pana Babiše totiž zadupali, on stáhl ocas a na svém profilu uvedl, že navrhne mé odvolání. Bojí se prý nějakých demonstrací a dalších problémů. Jako kdyby jich on sám neměl až dost,“ napsal Ondráček.

Jenže Babiš se i přes své prohlášení dostal do nezáviděníhodné pozice. Opozice ho viní z toho, že zvolení umožnil. Premiér se brání tím, že se pátečního hlasování neúčastnilo více než dvacet opozičních poslanců. Ondráček zvítězil o jediný hlas, což by se bez absence zákonodárců stát nemohlo.

„Andrej dokáže všechno. Sáblíkové postaví stadion, Ledecké ledovec a Ondráčkovi ještě jeden Václavák, aby měl trenažer,“ napsal na svém profilu Miroslav Kalousek, který tvrdí, že neexistuje možnost, aby poslanci ANO hlasovali pro Ondráčkovo zvolení bez předsedova vědomí. Nejen vrchní Babišův kritik, ale i další v premiérově prohlášení vidí spíše taktický manévr, protože se prý zalekl reakce veřejnosti.

„Beru pana Babiše za slovo. Navrhneme tedy odvolání Z. Ondráčka a věřím, že pan premiér Babiš dodrží své slovo a poslanci ANO pomohou odvolat pana Ondráčka z jeho funkce, když už ho do ní zvolili. Pane předsedo Babiši, společně máme 103 hlasů, pojďme do toho. Odvolejme Z. Ondráčka,“ vzkázal na Twitteru Petr Fiala z ODS. 

04.března 2018 v 18:38, příspěvek archivován: 06.března 2018 v 10:57

Slíbil jsem, že se budu snažit společnost spojovat a ne rozdělovat. Tohle je jeden z mých pokusů. Mé prohlášení k nešťastnému zvolení komunistického poslance Zdeňka Ondráčka předsedou komise pro kontrolu GIBS. https://t.co/H8WgaS2c4u

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:20 středa 4. července 2018. Anketa je uzavřena.

  • 15
  • 7
  • 7
  • 5
  • 5
  • 4