Za týden zde bude olympiáda, teď v zátoce v Riu hnijí výkaly a mrtvoly

Už příští pátek dojde ke slavnostnímu zahájení letních olympijských her v brazilském Rio de Janeiru. S přípravami si ale Brazilci očividně příliš hlavu nedělají. V zátoce, která bude sloužit jako plavební kanál pro závody v jachtingu, ale i pro maratonské plavce to vypadá hůře než na skládce. Kromě všudypřítomných odpadků je voda doslova zamořena výkaly a dokonce i lidskými mrtvolami.

Celý svět napjatě očekává příští pátek. 5. srpna totiž slavnostně začínají 31. letní olympijské hry, které bude hostit hlavní město Brazílie Rio de Janeiro. V některých jeho částech to ale na to, že se zde za pár dní budou konat sportovní klání, příliš nevypadá.

Brazilci jsou dlouhodobě kritizováni za nepřipravenost a diletantství, olympijské vesničky jsou rozestavěné, sportoviště se rozpadají a v zemi řádí virus zika. Do toho jsou ulice plné odpadků. To ale není nic proti tomu, co plave na hladině moře.

Zátoky Guanabara a Copacabana mají být dějištěm závodů ve windsurfingu a jachtingu a zároveň zde má být plavební dráha pro vytrvalostní maratonské plavce. Momentálně je ale voda v horším stavu než kdejaká skládka a už pouhý pohled na ni vyvolává chuť se pozvracet a vodě se obloukem vyhnout.

Na hladině plavou tuny všemožného odpadu. Ten ovšem patří k tomu lepšímu, co zde můžeme nalézt. Z dálky se line nesnesitelný zápach z lidských výkalů a moči z ilegálních vývodů stok a kanalizací. Při průjezdu po hladině můžeme spatřit i nafouklé lidské mrtvoly, jejichž osud očividně nikoho příliš nezajímá.

Mnoho atletů se zdráhá do těchto podmínek vůbec vyrazit. Doktoři varují, že kontakt s vodou může být životu nebezpečný a obávaný virus zika je proti tomu procházkou růžovou zahradou. Pořadatelská země slibuje, že do závodů budou zátoky vyčištěny. Je něco takového ale vůbec ještě možné?

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:05 sobota 26. listopadu 2016. Anketa je uzavřena.

  • 61
  • 19
  • 17
  • 15
  • 15
  • 12