Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Brněnský start-up Kiwi.com je na prodej za 10 miliard. Vydělá na tom bývalý šéf ČEZ

    Brněnský vyhledávač letenek Kiwi.com je na prodej. Alespoň podle části akcionářů. Obří transakci by ale mohl stopnout „otec“ nejúspěšnějšího českého start-upu Oliver Dlouhý. | foto: iDNES.cz

    Český start-up Kiwi.com je na prodej za nejméně deset miliard korun. O prodeji prodejce letenek se spekuluje delší dobu. Kiwi.com je nejrychleji rostoucí firmou v regionu střední a východní Evropy a jednou z mála, která je plně zaměřená na globální trh.

    „Mezi akcionáři panuje všeobecná shoda na exitu investorů,“ řekl HN Jan Veverka z fondu Touzimsky Kapital, který přes Touzimsky Airlines drží v Kiwi.com více než pětinový podíl. To potvrzuje i další investor Jiří Hlavenka. Své podíly chtějí prodat ti, kteří do firmy investovali, naopak alespoň část svých podílů by si měli udržet zaměstnanci a zakladatel firmy Oliver Dlouhý, který drží největší podíl.

    Zakladatel je proti!

    Minimálně jeden akcionář je však proti prodeji, a to zrovna ten nejdůležitější – sám zakladatel a ředitel společnosti Oliver Dlouhý. Otec projektu přezdívaný „český Zuckerberg“, který projekt „na koleně“ vytáhl z nuly na světovou firmu s ročním obratem téměř 2,5 miliardy korun a ziskem zhruba 190 milionů korun, chce prodej vetovat.

    „Od informací, které proběhly médii, se zcela distancuji. Ano, investoři jednají o možném prodeji jejich podílů, ale management může rozhodnutí vetovat. Kdo má nad 20 procent, má na to právo. Pokud by se tedy akcionáři měli dohodnout, musel by pro to být i partner v managementu,“ řekl MF DNES Dlouhý, který ve firmě hodlá zůstat.

    Šest let stačilo brněnské společnosti Kiwi.com a jejímu zakladateli Oliveru Dlouhému k tomu, aby se stala nejrychleji rostoucí firmou ve střední a východní Evropě.

    Kiwi drží i pán z ČEZ

    Největší podíl ve společnosti vlastní právě on – čtvrtinu, Jiří Hlavenka něco málo přes 20 procent a další ze spoluzakladatelů Jozef Képesi 13 procent. V Kiwi nicméně už na jaře došlo ke změně akcionářů. Dostal se tak mezi ně podnikatel Jaroslav Kokolus, známý díky své síti parfumerií Fann, a s ním spojený právník Dušan Dvořák.

    Ti získali podíl 8,5 procenta za výhodných podmínek na úkor všech tří zakladatelů firmy. Procenta ve společnosti mají dále například zakladatel firmy Centrum.cz Ondřej Tomek či bývalý šéf ČEZ Martin Roman. Ten se do Kiwi dostal přes společnost Touzimsky Airlines, za kterou stojí Jan Veverka. Topolánkovi od Jana Veverky, a to 100 000 korun. Podnikatel a dřívější liberecký zastupitel za ODS Jan Veverka, který vlastní firmu Touzimsky Kapital. Ten například podpořil kampaň prezidentského kandidáta Mirka Topolánka příspěvkem 100 tisíc korun. 

    Deset procent ve firmě má i Martin Roman přes společnost Toužimský Airlines.

    Kiwi.com (dříve SkyPicker) je český internetový vyhledávač letenek po celém světě umožňující jejich rezervaci a koupi. Vyhledávač se zaměřuje na nízkonákladové lety, které zobrazuje vždy od těch nejnižších. Za doménu KIWI zaplatil 19 milionů korun.

    Nejlepší čas na prodej

    „Najít ten správný okamžik výstupu je hrozně těžké,“ uvedl pro HN Hlavenka. Kiwi dál rychle roste a může se zdát, že vydržet ve firmě delší čas přinese vyšší zisky. Hlavenka také popisuje, že jednotliví investoři mají o směřování firmy různé představy. Shodli se proto, že prodej je nyní vhodným řešením.

    Akcionáři si v polovině roku odhlasovali, že si vyberou poradenskou firmu, která jim pomůže s prodejem plánovaným na příští rok. Nyní vyhodnotí jejich nabídky. Lidé seznámení s prodejem realistickou cenu odhadují na 10 až 15 miliard.

    Do Brna míří lidé ze Silicon Valley a z Číny

    Firma letos plánuje tržby přibližně 20 miliard korun, v dalších letech to má být podle plánu násobně více. Tahounem vývoje zůstává zakladatel Oliver Dlouhý, který připravuje řadu nových služeb a byznys firmy chce dál rozšiřovat.

    Otec letenkového portálu Oliver Dlouhý se prodeji firmy brání!

    Zájemců o koupi brněnské firmy, která vznikla teprve před šesti lety, jsou podle Hospodářských novin desítky. Postupně se ozvaly prakticky všechny důležité firmy z oboru. Do Brna zamířili i lidé z nejvyššího vedení společnosti Priceline, která je globální jedničkou v prodeji ubytování a letenek. V Česku je známá hlavně díky svému serveru Booking. com nebo letenkovému Kayak.com – jeho šéf Steve Hafner se o cestě do Brna dokonce veřejně zmínil. Zájem mají i fondy, mimo jiné i ze Silicon Valley a z Číny. Naopak pro české firmy z oboru nedává nákup Kiwi podle Hlavenky smysl. Prodejům letenek v Česku kralují Asiana manželů Litvinových a Student Agency Radima Jančury, ti se ale soustřeďují na lokální trh, zatímco Kiwi dělá v Česku jen mizivý zlomek prodejů.

    Předběžné nabídky obvykle přesahující cenu deseti miliard jsou si ale podobné, proto akcionáři dávají přednost prodeji přes poradce. Ve hře je ale stále i možnost, že někdo nabídne výrazně vyšší částku rovnou a jednalo by se s ním přímo.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:43 sobota 7. dubna 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      6
    • Cože
      5
    • Trapas
      5
    • Haha
      4
    • Sladký
      4
    • Tvl
      4