Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Koukalová & Konečný: Richterovou rozbrečela bláznivá ženská z Facebooku, ale Olgo, co bude až...?

    Do médií se dostalo video ze soudu, kdy poslankyně za Piráty Olga Richterová stála proti Nele Liskové, jakési dezinformátorce, která kromě hromady blbostí, jimiž krmí Facebook, sdílela i hoax o tom, že Richterová zde chce ubytovávat migranty ve startovních bytech pro mladé. Video plačící političky asi hnulo s každým, ale my ji teď nebudeme litovat, protože to jí nepomůže. Bohužel žijeme ve světě podobných lidí, jako je Lisková (která si dokonce podepisuje svoje vlastní statusy, to jsme spadli ze židle, že existuje ještě blbější aktivita než lajkování vlastních komentářů), a žijeme v tom, že vysoká politika není místem pro slabost. A Piráti se možná budou podílet na vládě a Richterová by možná měla ambice chtít Ministerstvo práce a sociálních věcí, ale teď, jakkoliv to bude znít necitlivě, se musí zamyslet nad tím, jestli na to má.

    Nela Lisková, jakási falešná prokonzulka proruské Doněcké lidové republiky, opakovaně na Facebooku sdílela post o tom, že poslankyně Olga Richterová chce poskytnout startovní byty migrantům. Na základě toho začaly Olze chodit vulgární a výhrůžné zprávy. Richterová tedy Liskovou žaluje s tím, že od ní požaduje omluvu a to, aby soud aktivistce další podobné útoky na její adresu zakázal. Domáhá se také odškodnění za nemajetkovou újmu ve výši 550 tisíc korun.

    Toto je všechno v pořádku a za to nikdo nemůže Richterové říci ani popel, zejména tehdy, kdy Richterová Liskovou opakovaně vyzývala ke stažení lživé informace a ta ji zase opakovaně zveřejňovala.

    Na záběry od soudu, kde Olga Richterová propukla v pláč, se nám ale nekouká lehce. Na jednu stranu je fajn vidět, že politici mají city a hlavně víru, že dělají správnou věc, a my si myslíme, že Olga Richterová snad nejvíce ze všech politiků, kteří jsou u nás nyní aktivní, je právě ona ten typ, co šel do politiky konat dobro a klidně by poslancovala i zadarmo, bere to skutečně jako službu veřejnosti. Na druhou stranu o to horší je pak pozorovat to, co jsme nechtěli vůbec vidět, a to plačící Olgu a vedle ní sedící společenskou nulu, která se s úsměvem na tváři pase nad její slabostí.

    Olga Richterová plakala u soudu, kde se setkala s dezinformátorkou Nelou...

    Svět není jiný, než byl kdy dřív, v politice vám nikdo nedal a ani nedá nic zadarmo, oponenti a veřejnost na vás nenechají nit suchou a zejména v době sociálních sítí žijeme pod náporem hejtů, kdy každý je blanický rytíř a anonymní hovado s vírou, že může říci cokoliv beztrestně. Lidé vstupující do veřejného prostoru na to musí být připraveni.

    Pořád se volá po větším zastoupení žen v politice, ale taky by jim (respektive aktivistům, kteří o tom pořád mluví) někdo měl vysvětlit, že musejí být připraveny snášet to, co se už děje jejich mužským kolegům. Stačí se ale jen podívat na dnešní ministryně, to není dne, aby o nich někdo nepsal vulgární komentáře, aby se jim někdo neposmíval za vlasy, oblečení, tloušťku, výroky. Alena Schillerová, ministryně financí, je neustále terčem nechutných komentářů a urážek, jen si vzpomeňme na kampaň „Schillerová je kurvička“, kterou pod hashtagem rozjel na Twitteru Pavel Novotný z ODS. Nepamatujeme se ale, že by se Markéty Pekarové Adamové šikovaly k obraně urážek na ženy, zatímco když Olga neovládla slzy, už psala na Facebook prohlášení. Budiž, nikdo neříká, že by se Richterové neměla zastat, ale kde byly všechny tyhle dotčené ženy, když (zase už) Novotný psal poslankyni Kořanové za ANO na hlavičkovém papíře tak nechutný dopis plný těch nejodpornějších a nejstupidnějších urážek, že by si nad ním jeden odplivl? Nebo to zastávání se ohledně lepšího chování k ženám platí jen pro některé vybrané strany?

    Chápeme, že každý má jinou povahu, ale napadlo vás někdy, že tyto ženy, kterým podobné hnusy chodily, protože na ně jiný politik či aktivista poštval své digitální ovce, taky mohly projít svým osobním zhroucením a večer se vybrečely do polštáře? Nejlepší je ale nechat si ho pro sebe. Olga Richterová se musí naučit být morálně na výši, protože ona už morálně na výši je, svým soupeřům je třeba ukázat sílu, a ne soucit. U soudu to měla být ona, kdo donutí Liskovou k pláči, hlavně na to měla spoustu předpokladů, například vzdělání, orientaci v tématu, praxi a zejména zákon na své straně. Olze nikdy nikdo nezaručí, že se už nikdy nenajdou lidé, kteří budou útočit na její malou postavu, tenký hlásek, chlapecký vzhled, to v nejlepším případě, v tom nejhorším pak na její soukromí a rodinu.

    Sourozenci a poslanci za Pirátskou stranu Mikuláš Ferjenčík a Olga Richterová

    Jak by si pak poradila s divokým davem, který by vlezl až k ní do baráku, jak to udělali ministrovi školství Plagovi, kdy už je namístě strach o vlastní děti? Součástí politické kariéry je přijetí ztráty soukromí, ale i bezpečné zóny.

    Politika je pro otrlé nátury, ne pro víly

    Olga Richterová je sympatická v tom, že jede opravdovost, je to taková máma od dětí, která se stará o sociální věci, nemluví přechytrale a velmi aktivně vystupuje v Poslanecké sněmovně. Je na ní vidět, že to skutečně bere jako poslání, a ne jako obživu. Samozřejmě je taky fajn, že se nestaví do pozice loktařky, ale bohužel jak ukážete slabost, je z vás kořist. Nikdo netvrdí, že by měla být stejně ostrá jako třeba Alexandra Udženija, která nemá problém vyletět na Hřiba, ale Olgu už tak trochu omezuje její malý vzrůst a dětský vzhled. Lidé se stále řídí první dobrou a toto ji hendikepuje v tom, že vzbuzuje dojem, že si na ni každý může dovolit. A když si na ni někdo dovolí, Olga by měla stisknout ret (a zatnout pěst) a vrátit mu to hlavou, ne emocemi, aby bylo jasno, že tady je ta silnější osobnost ona.

    Poslankyně Olga Richterová

    Mužští kolegové se už museli potýkat s velkým ponížením, například Nečas a jeho soukromé odposlechy. Babiš a jeho psychicky nemocný syn, jehož novináři naháněli po všech čertech. Bémův syn se opil, vlezl na sochu, z ní spadl a přišel o ruku, ale to nebyla snad taková tragédie jako to, co následovalo ze strany bojovníků z internetu nejen na syna, ale hlavně na otce. A je chyba si myslet, že tohle by se ženám nemělo stávat jen proto, že to jsou ženy. Právě naopak, zajímavé je, že k ženám v politice jsou nemilosrdnější právě další ženy ze strany veřejnosti.

    Rozplakat se u soudu není ostuda, ale ukázat morální převahu z vás dělá přirozeného lídra, ženská chladnokrevnost v politice je něco, co právě muži moc nesvedou. Jen si vezměte, kolik jich na sebe pořvávalo, uráželi se vzájemně na Twitteru, vypisují kolegyním prasárny v dopisech, pohlavkují se... Viděli jste snad někdy toto dělat političky? Richterová se navíc bude muset připravit i na to, že časem po ní půjdou i její vlastní spolustraníci, to se časem stane v každé partaji, a když ji takto rozhodí kecy nějakých ubožáků, jak si pak poradí s lidmi, které zná osobně? Richterová je veskrze populární, Piráti ji tlačí dopředu, protože je rétoricky schopná a rozumí oboru, jemuž se věnuje, ale v tento moment přichází i ta odvrácená strana, kdy je potřeba se tomu postavit s chladnou hlavou a stoprocentně to odfiltrovat. Jinak by měla zvážit, jestli na práci, kterou chce odvádět, je doopravdy připravená. Čím bude výše, tím se to bude stupňovat. Je sice moc hezké požadovat, abychom k sobě byli hodní, ale v takovém světě nebudeme nikdy žít, to si pojďme říci zcela otevřeně. Na Facebooku na vás budou poštěkávat, novináři do vás rýpat, konkurence chytat za každé slovo a takových existencí, jako je Lisková, je dvanáct do tuctu. Semlelo to už nejednoho politika, naposledy odchází z vlastní strany Václav Klaus junior, který došel do bodu, že na to už psychicky nemá.

    Poslankyně Olga Richterová

    Piráti mají vlastní rubriku ohledně hejtů, kdy tomu s nadhledem oponují, což by se hodilo i tady, ale jakmile politik ukáže slzy, i když se sice jedná o výhrůžky, nikdo pak nevěří, že to zvládne. Navíc česká policie je v tomto docela aktivní a bere podobnou internetovou aktivitu celkem vážně, je lepší se spolehnout na jejich pomoc a dát těm lidem najevo, že ani anonym si nemůže dělat, co chce, než si dovolit emočně podlehnout, i když vás ovládne strach.

    My víme, Olgo, že patříte mezi ty naivní političky v dobrém slova smyslu, kdy chcete lepší svět a naplňuje vás, že děláte službu lidem, ale právě proto, že to berete jako službu veřejnosti, přece musíte vědět, že ve službě se nepláče.

    Slzy pro lidi, jako je Lisková a její skvadra, jsou opravdu zbytečné.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:46 pátek 23. července 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      292
    • Super
      108
    • Haha
      45
    • Tvl
      16
    • Cože
      8
    • Sladký
      6
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...