Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Chtěl být Napoleonem, svou milenku rozčtvrtil. Podle psychiatra je zcela v pořádku

    Na Sokolova byla po činu uvalena vazba, prozatím na dva měsíce. Žádost o domácí vězení soud smetl ze stolu. | foto: ČTK

    Kolegové z práce ho označují za charismatického muže, který je odborníkem na napoleonskou dobu. Koneckonců v samotném francouzském vojevůdci se Oleg Sokolov (63) naprosto zhlédl, a když měla vygradovat jeho hádka s milenkou Anastázií Ješčenkovou (†24), sáhl po pušce z 19. století. Jak se zachoval uznávaný historik dál, už se vymyká zdravému lidskému rozumu. Do dívčiny hlavy opakovaně zblízka střílel a tělo následně rozčtvrtil. Obhajoba mluví o psychickém zkratu, kdy Sokolov nedokázal své jednání ovládat. To ovšem popřel soudní znalec.

    Oleg Sokolov je od září v petrohradské vazbě, kde ho postupně kriminalisté vyslýchají a zjišťují, co se stalo mezi ním a jeho milenkou, kterou nekompromisně popravil a následně její ostatky rozházel v ulicích města.

    Doposud pracovali obhájci odborníka na vojenství s tím, že v době, kdy páchal svůj hrůzný čin, nebyl zcela při smyslech a choval se jako „šílený“.

    Jenže teorii o šílenství a ztrátě kontroly nyní zcela rozcupoval soudní znalec, který do spisu uvedl, že podle jeho analýzy nebyl vrah v psychicky traumatické situaci, teorii o šíleném profesorovi tak vyvrátil.

    Jako první tuto informaci zveřejnil ruský deník Komsomolskaja pravda a rozčílil tím profesorova obhájce Alexandra Počujeva. Ten prohlásil, že jeho klient čelil kvůli těmto psychiatrickým nálezům šikaně.

    Oleg Sokolov zavraždil svou milenku a poté její tělo rozřezal.

    Počujev měl o zdraví svého klienta strach již koncem roku, když vyžadoval, aby byl Sokolov při rekonstrukci celého případu navlečen do neprůstřelné vesty.

    „Aby se zabránilo možnému útoku, obhajoba požadovala bezprecedentní bezpečnostní opatření. Vyšetřovací výbor přijal opatření k vyloučení možných hrozeb; všechny nedaleké ulice byly zablokovány a na Sokolova byla umístěna neprůstřelná vesta a helma,“ potvrdil v listopadu Počujev.

    Sokolov se od začátku hájil tím, že s mladou Anastázií plánoval budoucnost a chtěl si ji vzít. Na dívku prý skutečně vystřelil, ale pouze v sebeobraně. Soud ale zjistil, že na hlavu vystřelil Rus hned několikrát.

    Důvodem potyčky, která vedla až k vraždě, měla být hádka, při níž Ješčenková vytýkala svému milenci, že je příliš často v kontaktu s dětmi ze svého prvního manželství.

    Při svém pobytu ve vazbě ovšem historik postupně začal svou výpověď měnit, až následně zaslal ruským novinářům své doznání.

    „Chápu, že jsem se dopustil děsivé věci a zasloužím si ten nejpřísnější možný trest,“ napsal Sokolov, jemuž prý nezáleží na tom, co se o něm na svobodě píše a že byl již zbaven mnoha ocenění, která za svou práci získal.

    Profesor historie Oleg Sokolov propadá hysterii poté, co mu došlo, jaký hrůzný čin udělal.

    „Za těch pět let, co jsme byli spolu, jsem na ni jedinkrát nevztáhl ruku. Teď jsem ji ale zabil a s ní i sám sebe. Teď už je pro mě důležitá jen vzpomínka na ni,“ kaje se třiašedesátiletý Rus.

    Šance, že se Sokolov ještě někdy podívá na svobodu, nejsou vůbec malé, protože i přes značný odpor veřejnosti čelí maximálně patnácti letům vězení.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:30 středa 10. června 2020. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      50
    • Cože
      46
    • Super
      44
    • Trapas
      41
    • Sladký
      41
    • Haha
      38
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...