Praha má problém: Na metru D vydělá oligarcha, co vozí Lavrova letadlem a na jachtě

Vedení pražského magistrátu, které se výrazně angažuje v ukrajinské krizi a vystupuje proti režimu diktátora Putina, má problém. Při jednání o stavbě nové trasy metra s označením D si pláclo i s firmou Strabag, kde bezmála osmadvacet procent podílu drží ruský oligarcha Oleg Děripaska. Ten byl přitom na sankční seznam USA zařazen už v roce 2018. Děripaska patří k nejbohatším Rusům a podle opozičního aktivisty Alexeje Navalného svými soukromými tryskáči vozí ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova a jeho milenku, kterým také několikrát poskytl azyl na svojí luxusní jachtě.

Strabag je součástí konsorcia firem, s nimiž pražský magistrát podepsal smlouvy na výstavbu prvního úseku metra D. Server Zdopravy.cz loni v červnu napsal, že se dohoda nakonec vyšplhala na 13,75 miliardy korun, což je o tři miliardy více, než počítal investor.

„Smlouva, která se podepisuje jednou za deset let. Máme zhotovitele stavby prvního úseku metra D. Není na co čekat,“ prohlásil tehdy Adam Scheinherr, náměstek primátora Zdeňka Hřiba pro oblast dopravy.

Nemalá část peněz z pražského rozpočtu tak nejspíše skončí v kapse ruského oligarchy Olega Děripasky, který patří k nejbohatším Rusům.

Děripaska totiž ve Strabagu od roku 2007 vlastní 27,8 procenta podílu, uvádí server Seznam Zprávy v článku, který upozorňuje na to, že známá stavební společnost nadále dostává zakázky po celé Evropě.

Sama česká vláda přitom upozorňuje, že se na společnosti spojené s ruskými oligarchy zaměří a zasadí se o to, aby skrze ně neproudily peníze ze státního rozpočtu až k Putinovi.

„Intenzivně pracujeme na opatřeních, která zamezí tomu, aby veřejné prostředky ze zakázek a dotací proudily k osobám navázaným na Putinův či Lukašenkův režim. Spolupracujeme na tom s Ministerstvem financí. Prozatím pracujeme s několika variantami a řešíme pochopitelně využití i mezinárodních sankčních seznamů,“ řekl Seznam Zprávám předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Oleg Děripaska s Vladimirem Putinem

Zda bude situaci právě kvůli Strabagu řešit i s pirátským kolegou a pražským primátorem Hřibem, je otázkou. Lze ale předpokládat, že ze smlouvy, kterou magistrát s konsorciem stavebních firem včetně Strabagu podepsal, už nelze jen tak vycouvat.

Kamarád Lavrova a jeho milenky

Oleg Děripaska patří k nejznámějším ruským oligarchům, je ostatně jedním z nejbohatších Rusů.

Jeho společnost Rusal je největším světovým producentem hliníku. Především má ale Děripaska blízko k představitelům Putinova režimu, hlavně k ministrovi zahraničí Sergeji Lavrovovi.

Sergej Lavrov

Tým kolem právníka a opozičního aktivisty Alexeje Navalného loni v září uvedl, že Děripaska si Lavrova a jeho dlouholetou milenku Světlanu Poljakovou doslova vydržuje, půjčuje jim na cesty po světě svoje soukromá letadla, zařizuje jim dovolené a poskytuje jim hnízdečko lásky na svých luxusních jachtách a ve vilách.

Důvod? Jednoduchý, Lavrov má být podle Navalného a spol. doslova Děripaskovým osobním lobbistou a svojí vysoké politické funkce využívá k prosazování jeho podnikatelských zájmů.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:45 čtvrtek 14. července 2022. Anketa je uzavřena.

  • 15
  • 15
  • 12
  • 9
  • 5
  • 3