Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Scholz vás nespasí, nebuďte naivní! Vláda tu radí mýt se žínkou, míní politik z AfD

    Fiala jedná s německým kancléřem Scholzem o možném zastropování cen energií. | foto: iDNES.cz

    Německý kancléř Olaf Scholz míří do Prahy, aby tu jednal o probíhající energetické krizi. A aby společně s Petrem Fialou dal hlavy dohromady a vyřešil, jak z krize ven a jak si navzájem mohou obě země vypomoci. Tedy především to, jak nás Německo může zachránit před blížící se zimní katastrofou a tím ochránit svoje investice na našem území. „Čekat od Scholze spásu je naivní. Vždyť jeho zeleno-rudá vláda je tím, kdo krizi způsobuje,“ vzkazuje do Česka Petr Bystroň, poslanec německého Bundestagu za Alternativu pro Německo (AfD).

    Scholz by měl v Praze představit jasný plán, jak obě země mohou společně zvládnout energetickou krizi a vyhnout se katastrofě. Takové informace aspoň zaznívají z okolí vlády.

    Kancléře má motivovat ochrana německých investic v Česku. Pro nás je zase pomoc od souseda zásadní, právě Němci by nám podle Síkely mohli poskytnout kapacitu ve svých vlastních zásobnících plynu.

    Podle poslance německého Bundestagu za AfD Petra Bystroně je ale naivní od Scholze pomoc v pravém slova smyslu očekávat.

    „Pokud jde o ruský plyn, je to možné, protože Němci mají s Ruskem dlouhodobé smlouvy a musí ten plyn platit, ať jej odeberou, nebo ne. Takže pokud by jej prodali Čechům, bylo by to pro ně výhodnější než ten plyn neodebrat. O nějakou pomoc v pravém slova smyslu se ale rozhodně nejedná,“ míní Bystroň.

    „Vždyť právě Německo vám tu katastrofu způsobuje. Energetickou krizi způsobili embargem na ruský plyn. Očekávat spásu od Scholze je naivní. Z Berlína žádná pomoc nepřijde,“ vzkazuje Bystroň Čechům.

    Německý kancléř Olaf Scholz

    Největším problémem je podle rodáka z Olomouce to, že v německé vládě sedí Zelení. A že mají pod palcem nejen ministerstvo zahraničí, ale i průmyslu.

    „Problémy s vysokými cenami energií jsou výsledkem špatného politického rozhodnutí právě německé vlády. Zelení masivně usilují o zlikvidování levných zdrojů energie, a to jak zemního plynu, tak jaderné energie. Zeleno-rudá vláda v Berlíně je příčinou problémů Evropy, ne jejich řešením. Čím více jsou státy na Německu nezávislé, tím mají menší problémy se současnou energetickou krizí, viz Maďarsko nebo Srbsko,“ míní Petr Bystroň.

    Petr Bystroň z Alternativy pro Německo

    To, jak zoufalá situace dokonce i v Německu je, podle poslance jasně ilustrují i zoufalé vládní apely směrem k veřejnosti.

    „Zelení vážně radí lidem, že se mají buďto sprchovat studenou vodou, nebo se nemají sprchovat, ale utírat žínkou. To jako fakt. Je to tak pod úroveň, že se to nedá vůbec popsat,“ popisuje Bystroň, jaká je situace v Německu.

    Právě i v důsledku energetické krize se propadá popularita samotného kancléře. Proti Olafu Scholzovi a jeho vládě nespokojení Němci organizují masivní protesty.

    „Lidé se masivně bouřili už proti koronavirovým opatřením, probíhaly tisíce mítinků po celém Německu. Teď po dovolených se počítá s dalšími demonstracemi kvůli cenám plynu v průběhu podzimu. Situace je dramatická. Normálně mají kancléři po nástupu do funkce několik let popularity, až po letech je začnou voliči odmítat. U Merkelové to bylo od roku 2015. Scholz ale vůbec tuto fázi popularity neměl, je dennodenně vypískáván na německých náměstích,“ říká Bystroň

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:19 úterý 27. prosince 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      53
    • Tvl
      6
    • Trapas
      4
    • Haha
      3
    • Sladký
      2
    • Cože
      1