Tomio Okamura z podnikání bohatne, otazníky však přibývají

V dnešním vůdci Svobody a přímé demokracie Tomiu Okamurovi byste jen těžko hledali chlapce, co se do svých čtrnácti let počurával a kvůli komplexům nemohl ani pořádně hovořit a koktal. Velkoústý lídr populistů si ovšem nevydělává jen v Poslanecké sněmovně, ale víceméně úspěšně podniká na různých frontách. Za rok 2016 totiž vykázal příjmy kolem 16 milionů. Pojďme se na jeho aktivity podívat blíže.

Ve většině společností, kde se objeví jméno Tomio Okamura, figuruje jako společník nebo jednatel. Jediná firma, kterou opravdu vlastní on sám, je nepříliš úspěšná průvodcovská a překladatelská společnost Mebius. Bohužel se o její úspěšnosti jen těžko dozvíme více, než že v poslední účetní uzávěrce z roku 2015 vykázala úctyhodný zisk 37 tisíc korun. Tomio asi moc neprůvodcoval.

Zatímco jeho kolegové z Úsvitu přímé demokracie dodnes Okamurovi zazlívají, že jejich stranu tuneloval a účtoval jí milionové částky za vlastní PR služby, policie v tom prý žádnou nelegální aktivitu neshledala. Kde tedy takto úspěšně Okamura podniká dále?

Server NeviditelnyPes.org se zabýval i jeho působením v dalších firmách. Známá je jeho firma s potravinami Japa Foods, kterou vlastní s bývalou manželkou a provozuje obchod v pražských Dejvicích a také e-shop. V roce 2015 dělaly tržby firmy o šesti zaměstnancích 9 milionů korun, ale zisk pouhých 88 tisíc.

Možná si vzpomenete na Tomiovo machrování v pořadu Den D. Právě prostřednictvím podnikatelské reality show vstoupil do firmy Break2Win vytvářející aplikace pro analýzu tenisových turnajů. Jenže společnost, ve které vlastní Okamura 20% podíl, skončila v roce 2015 se ztrátou 1,6 milionu korun. Že by drahé PR služby?

Další společností, se kterou je Okamura spojen jako jednatel a nevykázala vzdor zákonné povinnosti účetní uzávěrku, je Miki Travel Prague. V roce 2014 vykázala zisk přes milion korun a stojí za ní Okamurovi japonští společníci Taishi Mito a Rutsuko Nakanishi.

Je podivné, jak tedy Okamura přišel k 16 milionům příjmů mimo poslaneckou lavici. Od roku 2014 se musely stát jeho aktivity mnoho násobně úspěšnějšími. Leccos napoví kauza Miki Travel Prague, která měla použít 5 milionů korun na pronájem prostorů na festival japonských pokrmů.

„Tvrdím, že zastupitelstvo bylo uvedeno v omyl a že z pěti milionů jsou nejméně čtyři neznámo kde,“ myslí si zastupitel Václav Novotný z TOP 09, ale Okamura to absolutně popírá.

„Veškeré prostředky byly v plné výši využity přesně s podmínkami stanovenými magistrátem. Všechny faktury budou předmětem vyúčtování a kontroly pražského magistrátu, což je od počátku nedílnou součástí podmínek.“

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:56 neděle 8. dubna 2018. Anketa je uzavřena.

  • 32
  • 9
  • 8
  • 7
  • 7
  • 6