Odstavení Vokřála je začátek, dopadne „tíha kompromisu“ i na Čižinského?

„Nejradši bych byla primátorkou.“ Kdyby v těchto slovech, která hned po volbách pronesla Markéta Vaňková z ODS, hledal dnes již patrně končící primátor Brna Petr Vokřál řešení povolební tajenky, asi by nebyl tak šokován. Ambiciózní lídryně ODS s vazbami na staré známé tváře brněnské politiky zatížené stíny pochybností předvedla v povolebním vyjednávání veletoč, kvůli kterému se ANO, přes vítězství ve volbách, poroučí do opozice.

Problém radikálního, a jen zdánlivě nečekaného, obratu ódeesky není v tom, že by se vítěz voleb Petr Vokřál musel nutně stát primátorem Brna na další období. To se na komunální úrovni běžně stává – při absenci většiny vítězovi nezbývá než se stáhnout do opozice.

ODS však obešla postupy a pravidla „zavedené“ strany, mezi které nepochybně patří respektování a neobcházení vítěze, což koneckonců zdůraznila před obratem v jednání i brněnská lídryně ODS Vaňková. Pokud se tedy její vyjednávací tým nakonec rozhodl Vokřálovo ANO „vyšplouchnout“, nemělo se to stát s absencí elementární politické kultury.

Praha a Brno: podobné problémy a spojité nádoby

Bylo by naivní posuzovat celou brněnskou anabázi pouze optikou nabídky, se kterou dnes mohli dodatečně přijít Piráti nebo lidovci a poukazem na fakt, že politika je přece z podstaty „variantní záležitost“. Brno a Praha prostě nejsou města jako každá jiná, a pokud někteří představitelé ODS tvrdí, že o koalici ve dvou největších městech se jedná stejně jako v kdejaké Horní Dolní, věší tím voličům tak trochu bulíky na nos.

Složitá politická vyjednávání má Praha teprve před sebou a v situaci, kdy poměr sil mezi pěti stranami v novém zastupitelstvu je v zásadě vyrovnaný, dává ODS stále poměrně slušné šance i v hlavním městě. Stranickým lídrům ODS po úspěchu v hlavním městě narostla křídla a možná vycítili u ANO i jistou míru povolební pasivity. Rozhodli se proto jít v moravské metropoli ve vyjednáváních takříkajíc „na hranu“. Vyhrocení konfliktu mezi ODS a ANO v Brně tak vedle naplnění osobních ambicí Markéty Vaňkové poslouží jako laboratoř pro další možnou vyjednávací ofenzívu v Praze, která může pro ODS skončit úspěšným zastoupením ve vedení města.

ODS a Piráti: v kampani proti sobě, nyní „hledají shodu“

Pikantní přitom je, že ODS si ve vyjednáváních paradoxně poměrně bez problémů rozumí s Piráty. Kampaň plná slov o pořádku a bezpečnosti zůstala jen na billboardech – ODS a Piráti k sobě nakonec mají skutečně blíž, než by se předem zdálo a než voličům slibovali. Na vzájemnou shodu to zatím, kromě Brna, vypadá například v Plzni nebo v Praze 8. Na počátek koaličních vyjednávají po komunálkách to není špatný výsledek. Zároveň se ukazuje, že ANO musí počítat s „koalicemi pomsty“ i v místech, kde by si to po volbách příliš nepřipouštělo.

Odstavit Čižinského: možný společný zájem ODS, Pirátů i TOP 09

V Praze může být společným zájmem oslabení talentovaného lídra hnutí Praha sobě Jana Čižinského, který svými názory a politickým stylem dráždí nejen ODS, ale i Piráty a TOP 09. Zejména Pirátům v Praze vyrostl typ velmi schopného konkurenta, se kterým by v budoucnu mohlo být velmi těžké soupeřit.

Když k tomu připočítáme podobnou ambici u Jiřího Pospíšila, pro kterého je Čižinský nepříjemným konkurentem v boji o velmi podobný typ voliče a zároveň o vytoužený primátorský řetěz, může být odstavení Čižinského na vedlejší kolej starostování pouze jedné městské části pro všechny tím nejlepším řešením. Politický příběh rozehraný Vokřálovým pádem v Brně ještě nemá dopsaný konec.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:01 čtvrtek 7. února 2019. Anketa je uzavřena.

  • 18
  • 13
  • 9
  • 9
  • 9
  • 8