Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Vydírat se nenecháme a Markétu nedáme! Kalouska namíchla podmínka o sesazení Hřiba

    Takový začátek spolupráce si trojkoalice ODS, TOP 09 a lidovců zřejmě nepředstavovala. V Praze se mezi prvními dvěma stranami rozhořel spor kvůli postu lídra kandidátky, kdy šéf pražské organizace ODS Tomáš Portlík řekl, že se mu nelíbí nominace předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové, ale je ochoten ji tolerovat pod podmínkou, že topka pomůže jeho straně sesadit primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). To se pochopitelně koaličnímu partnerovi vůbec nelíbí. „Milá ODS, vydírat se nenecháme,“ vzkázal bez servítek matador politické scény a poslanec za TOP 09 Miroslav Kalousek.

    Podmínku s odvoláním Hřiba zmínil šéf pražské ODS Tomáš Portlík v rozhovoru pro deník Právo. Nelíbí se mu, že by strana přišla o první místo na kandidátce v tradiční baště, kterou Praha pro ODS představuje.

    To se ovšem se zlou potázal. Jeho požadavek odsoudila sama šéfka topky Markéta Pekarová Adamová a stejně tak i její předchůdce ve funkci Jiří Pospíšil, s nímž Expres.cz hovořil. A na Twitteru se pak rozohnil do třetice další expředseda strany, Miroslav Kalousek.

    „Milá ODS, Hřiba jenom pro vaše krásné oči ‚nesestřelíme‘ a Markéty se nevzdáme. Spolupráce s vámi si vážíme, ale vydírat se nedáme. Berte, nebo nechte ležet. S upřímným pozdravem,“ vzkázal matador české politiky. 

    Do pražské části bývalé strany si rýpl dokonce i expremiér Mirek Topolánek.

    „Netušil jsem, že Hřib je primátorem za TOP 09. Myslel jsem, že je to pirát... Pro méně chápavé, to byla ironie. Přesto, že jsem byl poslancem za Prahu, nikdy jsem nebyl členem ODS v pražském místním sdružení. Věděl jsem proč,“ napsal.

    Pekarová Adamová mezitím včera odpoledne oznámila, že byla krajským výborem TOP 09 potvrzena jako lídr kandidátky. A ODS tomu nejspíše aktivně bránit nebude, jak se zdá z vyjádření pražské zastupitelky Alexandry Udženija pro Seznam Zprávy.

    „Chceme Hřiba odvolat dlouhodobě, protože není přínosem pro město. Ale vzali jsme na vědomí, že TOP 09 to dělat nechce. Podmínka pro podporu to není. Respektujeme, co dohodlo předsednictvo (ODS),“ řekla. 

    Jenže válečná sekera tak úplně zakopána není. Udženija včera dopoledne zároveň zveřejnila i několik příspěvků na Twitteru, v nichž se ohradila proti „výstřelkům“ Pekarové Adamové.

    „Jako předsedkyně klubu se plně ohrazuji proti tvrzení Markéty Pekarové Adamové, že pražský klub ODS na ni vyvíjí nátlak. Všechna jednání, která s TOP 09 vedeme již od ledna 2020, mají za cíl prohloubit spolupráci mezi TOP 09 a ODS tak, abychom úspěšně vykročili do voleb a společně vyhráli,“ napsala nejprve.

    Alexandra Udženija a Petra Fiala

    „Mediální výstřelky Markéty Pekarové jsou zcela nadbytečné a ničemu neprospívají. Za zastupitelský klub garantuji, že i nadále trvá snaha a ochota ke společné spolupráci. Proto pozvu paní Pekarovou a pana Pospíšila na klub ODS, abychom jim transparentně náš postoj deklarovali,“ dodala vzápětí.

    Lidé v diskuzích poukazují na to, že koaliční spolupráce především mezi ODS a TOP 09 skřípe, sotva co začala. Nedávno si zástupci obou stran vyměnili rozličné názory na vstup do eurozóny.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:56 středa 12. května 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      160
    • Haha
      30
    • Cože
      18
    • Tvl
      16
    • Super
      14
    • Sladký
      13
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...