Stop nulové toleranci: Nejsme horší národ, chceme na pivo za volantem, hřímá šéf ODS

Předseda ODS Petr Fiala už spřádá plány na to, jak oslovit co nejvíc voličů. Po všech těch slibech, které šly jedním uchem (okem) tam a druhým zpátky, zacílil na téma, které vždycky zabere. V zemi, kde se pije jak duha, požaduje zrušení nulové tolerance za volantem. I když dopravní experti, policisté, politici i mnozí řidiči varují, nedá si vymluvit, že tolerance alkoholu do 0,5 promile na českých silnicích je dobrý nápad.

Zatímco Česko, Slovensko, Maďarsko nebo Rumunsko sází na nulovou toleranci alkoholu za volantem, napříč Evropou většinou převládá limit 0,5 promile (správné označení je 0,5 g/l neboli 0,5 g alkoholu na litr krve). Nejbenevolentnější jsou na Maltě a ve Velké Británii, kde tolerují dokonce 0,8 promile. 

Některé státy rozlišují různé kategorie řidičů. Mají tedy jiné limity pro řidiče začátečníky a profesionální řidiče.

Šéf ODS Petr Fiala by české poměry rád změnil. Podle svých vlastních slov nechce, aby tu byly poměry tak sešněrované, protože represe a pravidla podle něj nic nezmohou, řidičům je třeba dopřát trochu víc volnosti (a nějaké to pivo a víno).

„Překvapilo mě, kolik tento návrh vzbudil emocí. Přitom nějaká míra tolerance alkoholu u řidičů existuje v drtivé většině evropských zemí,“ nechal se slyšet.

„Překvapilo mě, jak mnozí politici a komentátoři pohrdají lidmi: Že my, Češi, to nezvládneme, že jsme horší než ostatní národy…,“ pokračoval stále ještě velmi překvapený lídr ODS, který chce dát občanům, respektive řidičům, volnost.

„Je to nesmysl: Zasloužíme si stejnou svobodu a stejnou zodpovědnost jako třeba Němci, Rakušané nebo Francouzi,“ míní Fiala, který si tímto názorem získal dost lidí na svoji stranu, což samozřejmě od počátku tušil.

Našlo se i dost těch, kteří mají za to, že za současných podmínek a chování řidičů je to cesta do pekel a už tak špatnou situaci na silnicích takové opatření ještě zhorší.

„Byl jsem, jsem a budu voličem ODS. Nicméně nesdílím s vámi toleranci alkoholu. Jezdím hodně, několik tisíc kilometrů měsíčně a vidím co se děje ve ‚střízlivých‘ hlavách řidičů teď. Jsem táta od rodiny a jsem přesvědčen, že alkohol za volant v jakékoliv míře prostě nepatří,“ napsal na facebookový profil strany jistý Petr.

„Prosím, řešte důležitější věci než tyhle blbosti. Víc nehod na silnicích opravdu nepotřebujeme,“ vzkázala mu Michaela.

Fiala ale lidem věří a hlásá svobodu pro lidi a půllitry. „Zkušenosti z ostatních zemí jsou kladné. Správná cesta nejsou zákazy, ale zodpovědnost!“ stojí si za svým.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:45 čtvrtek 12. prosince 2019. Anketa je uzavřena.

  • 25
  • 19
  • 16
  • 16
  • 15
  • 14