Rozdělená ODS: Kuba spolupráci s Piráty nechce, podle Stanjury je to hotová věc. ANO? Urážka!

Čím dál více se v politických kuloárech šušká o tom, že se ODS rozdělila na dva bloky. Jeden stojí za šéfem strany Petrem Fialou, druhý by si na jeho místě dokázal představit spíše jihočeského hejtmana Martina Kubu. Ti první mají jasno, koalice Spolu musí po volbách spolupracovat s Piráty a sesadit s nimi Babiše. Podle druhých je spolupráce s levicovou a progresivní stranou zrada toho, co ODS dosud vyznávala.

Jasně se to ukázalo během posledního týdne. Místopředseda ODS Zbyněk Stanjura v podcastu pro Deník N prohlásil, že po volbách není jiná cesta než spolupracovat s koalicí Pirátů a STAN.

Dodal, že otázka na potenciální vládu s hnutím ANO ho uráží. Stanjura tak podpořil nedávná slova šéfa strany Petra Fialy, že nepřítelem ODS nejsou Piráti, nýbrž Andrej Babiš.

Rozhovor poskytl také Martin Kuba, jihočeský hejtman a vlivná tvář strany, kterého by si mnozí kolegové dokázali představit v čele ODS.

A pro Právo se rozpovídal o tom, že si spolupráci s Piráty po volbách nedokáže představit. 

„Přijde mi to zvláštní. Mě před volbami všichni tlačili, abych řekl, jestli půjdeme po volbách s ANO. Neodpovídal jsem na to a dnes máme koalici bez ANO i Pirátů. Svět, který reprezentují Piráti, není podle mě moc veselejší než ten, jaký produkuje Babiš. Nedokážu si vůbec představit, že ODS bude dělat Pirátům minoritního partnera. Ta hra by podle mého neměla být o tom, jestli za každou cenu sedět ve vládě, ale o tom, jak prosadit svou představu,“ prohlásil Kuba.

Andreje Babiše zkritizoval, ale proti eventuální povolební spolupráci se nevymezil.

Jihočeský hejtman Martin Kuba

Martin Kuba kromě toho naznačil, že mu úplně po chuti není ani vznik koalice Spolu. Mrzí ho prý, že ODS není stranou, která Babiše porazí sama, a zdůraznil také, že by podle něj měla usilovat o to, aby nadále zůstala dominantní. 

Neměla by prý přijmout pozici, že aby vyhrála, musí se spojovat s ostatními.

Tak kdo se dnes dostaví před komisi a je naučen?

Křídlo ODS, kterému eventuální spolupráce s Piráty není po chuti, rozhodně není početně zanedbatelné. Zahrnout do něj lze i silnou pražskou buňku.

Ta na magistrátu s Piráty válčí dlouhodobě, prakticky po celou dobu vlády primátora Hřiba. Výrazně se proti němu vymezuje třeba populární politička Alexandra Udženija.

„Chápu, proč se o mě Ivan Bartoš otírá a téměř vylučuje spolupráci mezi ODS a Pirátskou stranou. Já ji vylučuji v tuto chvíli také, protože mají v čele nemakačenka. Vždy jsem kladla vysoké pracovní nároky na sebe i kolegy. Za naši práci hovoří výsledky,“ pustila se Udženija v lednu do Pirátů poté, co jejich šéf Ivan Bartoš označil pražskou ODS za „kapitolu sama o sobě“.

„Pan primátor Hřib v té nejkritičtější fázi pandemické krize nedělá vůbec nic. Je naprosto zbytečný, městské části si musely poradit bez něj. O tom je i můj tweet a to je také důvod, proč ho ODS jako vítěz voleb v Praze chce odvolat,“ zajela Udženija do Hřiba jmenovitě.

Podle aktuálních průzkumů se favoritem voleb opět stává Babišovo hnutí ANO. Pokud by se koalice Spolu a koalice Piráti + STAN dohodly na spolupráci, mohly by dát dohromady většinu. Jednání po volbách budou zcela nepochybně tak jako tak dlouhá a intenzivní.

Podle některých spekulací existuje varianta, že by hnutí ANO získalo u koalic po volbách podporu, výměnou za to by se ale premiérem namísto Babiše stal současný ministr průmyslu a obchodu a také ministr dopravy Karel Havlíček.

Volby jsou na programu 8. a 9. října.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 neděle 12. prosince 2021. Anketa je uzavřena.

  • 114
  • 52
  • 9
  • 8
  • 7
  • 5