Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Primátor Hřib mýto v Praze hází na ODS: Ať nestraší lidi a nelže, reaguje Udženija

    Radní Alexandra Udženija odmítá, aby Pražané museli v metropoli platit mýto. Primátor Zdeněk Hřib však říká, že s mýtem za daných podmínek souhlasili i dva dřívější primátoři ODS. | foto: Koláž Expres.cz

    Volby se blíží a o třaskavá témata není nouze. V metropoli se aktuálně rozhořel spor o mýto. Budou Pražané (a nejen oni) platit za průjezd městem nekřesťanské peníze, radní Alexandra Udženija (ODS) mluví až o 30 tisících za rok? Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) chtěl požár uhasit tím, že ukázal na své předchůdce Pavla Béma a Bohuslava Svobodu z řad ODS, kteří pro mýto prý zvedli ruku jako první. Ve finále ale jen přilil olej do ohně.

    „Do budoucna se Praha mýtu nevyhne. Bez této veřejně známé podmínky nejde zkolaudovat okruh. To v ODS samozřejmě dobře vědí a s mýtem za daných podmínek souhlasili i dva dřívější primátoři ODS,“ informoval Zdeněk Hřib s tím, že v tomto volebním období se mýtné zavádět nebude, protože neexistuje legislativa, která by to umožňovala.

    Reagoval tak na vyjádření, které na Facebooku zveřejnila místostarostka Prahy 2 Alexandra Udženija, jež uvedla, že magistrátní koalice v čele s Piráty tají, že za mýto v Praze budou lidé platit až 30 tisíc korun ročně. 

    „Používáte auto na cestu do práce, na nákup nebo abyste odvezli děti na kroužky? Tak si připravte měsíčně 1250 až 2500 korun navíc. Pražané, kteří bydlí mimo oblast mýta, mají podle pirátské koalice platit za průjezd centrem jednorázově 120 korun. Totéž zaplatí i mimopražští. A rezidenti za překročení hranice mýtné zóny 60 korun,“ šokovala pražská radní.

    Tomu, že se po létech nicnedělání Hřib nyní snaží celou záležitost otočit a hodit na své předchůdce z řad ODS ve stylu „Oni taky“, se jen směje a vše uvádí na pravou míru.

    „Primátoři Bém i Svoboda jasně řekli, že v momentě, kdy není dostavěný městský okruh, je mýto nemyslitelné. Je třeba ho v první řadě konečně dostavět, aby už řidiči nemuseli dál platit daň za nicnedělání,“ řekla Expresu Udženija s tím, že když řidiči budou moci jet po okruhu, nebudou zajíždět do centra města, a jako příklad uvedla rakouskou metropoli Vídeň.

    Jenže řidiči aktuálně nemají na výběr, o to je otázka mýta citlivější.

    „Primátor by měl přestat s těmi mystifikacemi a tvrzeními, která by se dala označit za lživá, a taky strašením lidí. Proč jim radši neřekne, že už si mýto v koalici schválili, proč lidem nesdělí, kolik je to bude ve finále stát, kde budou mýtné brány... Vždyť to všechno ví. My jsme doteď studii, která je placena z veřejných peněz, neviděli, stále na ni čekáme,“ doplnila místostarostka Prahy 2.

    „Dokončené okruhy jako objízdná varianta zpoplatněného území jsou nutností. Mýto by se nemělo týkat rezidentů. To jsou základní podmínky pražské ODS, abychom vůbec mohli jednou začít debatovat o mýtu,“ dodala Udženija.

    Bohužel v tomto ohledu na to pražský primátor nemá moc co říct, během uplynulých čtyř let se ani nekoplo a dostavba městského okruhu dál vázne.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 pondělí 11. října 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      26
    • Super
      10
    • Haha
      9
    • Sladký
      5
    • Cože
      4
    • Tvl
      4
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...