„Biomatky“ se hecly a epidemie spalniček je tu: Máme se bát dalších nemocí?

K tomu, aby očkování proti spalničkám fungovalo, je potřeba, aby proočkovanost populace byla alespoň 95 procent. Ročník 2014 byl podle údajů z loňského roku proočkován jen ze 73 procent. Epidemiologové to vidí jako hlavní důvod toho, proč se (nejen) Praha potýká s epidemií spalniček, onemocněním, které se zdálo být vymýcené. Jenže pak přišly „informované“ matky.

Podle Světové zdravotnické organizace je výskyt spalniček nejvyšší za posledních deset let. V Praze se podle epidemioložky Zdeňky Jágrové dá mluvit o epidemii. „Máme hlášeno 51 hlášených případů od začátku roku, k pátku pak další čtyři,“ uvedla v pořadu Epicentrum Blesku.

Lidé onemocnění berou na lehkou váhu, jde ale o nemoc poměrně závažnou, která může skončit i smrtí, fatální může být zejména u malých dětí.

„Nejčastější komplikací je zánět středního ucha, spalničkový zánět plic, u kterého nám antibiotika nepomohou, a také může přijít závažné onemocnění mozku, které začíná několik let po prodělaném onemocnění a končí fatálně,“ varovala Jágrová, která s obavami sleduje snahy mnohdy až fanatických matek, které z nejrůznějších důvodů odmítají očkování.

Právě v hlavním městě se nejčastěji rekrutují matky, které se snaží očkování svých dětí odložit, nebo je vynechají zcela. V Česku se se spalničkami potýkají ještě na Ostravsku, tam jde však o čtrnáct případů. „Před rokem 1969 na spalničky umíraly miliony dětí, dnes už ta nemoc nemá takový respekt, protože se s ní většina lidí nesetkala,“ vysvětlila epidemioložka.

Obavy „biomatek“, které v každé vakcíně vidí ďáblův nástroj a potenciální „nůši zla“ v podobě autismu, demence nebo alespoň nespavosti či naopak zvýšené unavitelnosti jejich ratolesti, nyní mírní dánští vědci.

Vakcína MMR proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám nezvyšuje riziko autismu. Tvrdí to tým Anderse Hviida, který v lékařském žurnálu Annals of Internal Medicine zveřejnil výsledky své rozsáhlé studie. Výzkumu se v Dánsku zúčastnilo víc než 657 tisíc dětí narozených v letech 1999 až 2010. Právě argument autismu používají lidé odmítající očkování. 

„Nenašli jsme nic, co by podpořilo hypotézu zvýšeného ohrožení autismem po vakcinaci MMR napříč populací dánských dětí,“ napsal ve své zprávě Hviidův tým. Stejně tak nezjistil žádné důkazy, že by očkování MMR spouštělo autismus u dětí ohrožených environmentálními či rodinnými faktory.

Dotčeným matkám bohužel ani tato studie stačit nebude. Mají svou hlavu, a i když si názor udělaly na základě internetových diskuzí, dojmologie a bůhví čeho ještě, nepoleví a neuhnou ani o píď. Zřejmě až do doby, než se začne jednat o jejich dítě...

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:02 neděle 7. července 2019. Anketa je uzavřena.

  • 29
  • 29
  • 24
  • 22
  • 17
  • 16