„Evropský trh obilovin se ustálí až v průběhu následujících několika měsíců, proto není důvod k panice, že ale budeme nuceni sáhnout hlouběji do peněženky, je jisté,“ poznamenal šéf Společenstva mlynářů a pekařů v ČR Jaroslav Chochole.
Podle agentury Bloomberg zprávy z obilnářských velmocí nejsou zrovna dvakrát příznivé. Sklizeň v důležitých oblastech ve Skandinávii, severním Německu a Pobaltí by mohla být o 30 až 40 procent nižší, než je běžné.
Obavy z úrody se promítají i do cen ječmene, které začaly prudce růst. Vybrané německé pivovary už se zdražováním piva začaly a není pochyb o tom, že se k nim přidají i pivovary z ostatních zemí včetně Česka. Někteří analytici ale nářky pivařů mírní. Upozorňují na fakt, že slad činí pouze nepatrnou část nákladů na výrobu půllitru piva.
Dražší pečivo, zákusky a pivo sice dělají vrásky konzumentům, odborníci na výživu ale jásají. Vyšší ceny by mohly znamenat, že toho lidi ve výsledku méně sní a vypijí. Tím pádem by mohli nějaké to kilo zhubnout, což Česku jen a jen prospěje.
„Konzumace piva je nejvíc destruující faktor v české stravě, daleko horší než konzumace jakékoliv potraviny,“ tvrdí Pavel Grasgruber z Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity, autor studie, která si posvítila na největší nešvary českých strávníků.
„V dietologii zpravidla nic není černobílé, ve výběru potravin je potřeba udržovat zdravou míru a vyhýbat se extrémům,“ konstatoval Grasgruber, který zdůrazňuje, že neexistuje vyloženě nezdravá potravina, jen její nezdravé množství...
Fotogalerie |