Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Obětí tsunami mohlo být méně, kdyby nebyly vypnuté sirény a výstražný systém fungoval

    Indonésie počítá mrtvé po ničivé vlně tsunami, která zasáhla ostrov Jávu, Sumatru a přilehlé menší ostrůvky. A média se oprávněně ptají, jak to, že výstražný systém lidi na plážích nevaroval.

    Místní obyvatelé tvrdili médiím, že neviděli ani neslyšeli žádné výstražné signály, které by je před vlnou tsunami varovaly. Ta tak na ostrovy udeřila nečekaně a bez varování. I úřady opatrně přiznávají, že výstražné sirény byly v některých oblastech prostě vypnuté.

    Oystein Lund Andersen byl na dovolené v pobřežním městě Anyer. „Musel jsem utíkat, jak vlna dorazila na pobřeží a rozlila se asi 15–20 metrů ve vnitrozemí. Další vlna dorazila do oblasti hotelu, kde jsme bydleli, a převracela auta na cestě za hotelem. Podařilo se nám dostat do výše položené oblasti, kde se o nás postarali místní obyvatelé,“ napsal na svém facebookovém profilu Andersen.

    Zatímco před vlnou žádná varování nepřišla, po ní naopak úřady vydávaly mnoho nařízení. Varovaly turisty, aby se nezdržovali na plážích, a stále zůstávalo v platnosti varování před vysokými přílivovými vlnami. 

    Podle mluvčího civilní obrany je poškozeno asi devět hotelů, desítka lodí, mnoho automobilů a kolem 400 domů.

    Prezident Joko Widodo, který bude usilovat o znovuzvolení v dubnu, vyzval všechny agentury v zemi, aby přijaly všechna bezpečnostní a záchranná opatření, vypátraly mrtvé a pomohly zraněným.

    Podle viceprezidenta Jusufa Kally bude počet mrtvých zřejmě dále stoupat, mnoho lidí se totiž doposud nepodařilo najít.

    Úřady se zpočátku domnívaly, že nejde o tsunami, ale o příliv, a vyzvaly obyvatelstvo, aby nepropadalo panice.

    Televize přinesly děsivé záběry, kdy druhá vlna tsunami spláchla popovou kapelu Seventeen, která právě hrála pro stovky hostů na párty společnosti PLN. 

    Dva členové kapely, 17 lidí a 29 zaměstnanců společnosti zemřeli, když vlna celou scénu doslova spláchla. 

    23.prosince 2018 v 04:51, příspěvek archivován: 23.prosince 2018 v 17:26

    VIDEO: Terrifying video shows tsunami crashing into the Indonesian band Seventeen in concert at the Tanjung Lesung Beach, Banten. The band?s bass player and road manager are dead, three other band members and the singer?s wife are missing. #Tsunami #Prayfo

    Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

    Terrifying video shows tsunami crashing into the Indonesian band Seventeen in concert at the Tanjung Lesung Beach, Banten. The band’s bass player and road manager are dead, three other band members and the singer’s wife are missing. #Tsunami #PrayforBanten #PrayForAnyer https://t.co/mLlTr0donT

    „Voda spláchla celé pódium, které bylo umístěno velmi blízko moře. Voda odnesla každého v oblasti. Ztratili jsme naše milované včetně basáka a manažera kapely. Mnoho lidí se stále pohřešuje,“ stojí v tiskovém prohlášení kapely.

    Kapela Seventeen

    Policie vysvobodila malého chlapce, který byl uvězněn v autě pohřbeném pod kmeny stromů a nánosem zeminy. V autě strávil dvanáct hodin. Mnoho dalších bohužel takové štěstí nemělo. 

    Jednou z nejhůře postižených oblastí je Banten, na jehož plážích jsou ubytováni turisté. Tam zemřelo 126 lidí.

    Nyní se všechny síly zaměřují především na záchranu a pomoc postiženým. Ale začne také vyšetřování a budou padat nepříjemné otázky, zda se nedalo katastrofě zabránit a zda byl výstražný systém plně funkční.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:13 pondělí 22. dubna 2019. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      11
    • Super
      9
    • Tvl
      8
    • Haha
      7
    • Cože
      7
    • Sladký
      6