Střílel lidem do zad, padali jako kuželky. Útočník z Nového Zélandu je již před soudem

Australan Brenton Tarrant (28), který je obviněn z teroristického útoku v novozélandském městě Christchurch, stanul v sobotu ráno místního času před soudem. Útočník, který je podezřelý z vraždy téměř pěti desítek lidí, ukázal před kamerami na spoutaných rukou neonacistické gesto, informoval server Daily Mail. Symbol bývá přisuzován neonacistickému heslu „white power“. Ti, kdo jeho řádění přežili, promluvili o krvavých jatkách, které má fanatik na svědomí.

Lidé, kteří přežili smrtící útoky v mešitách na Novém Zélandu, popsali krvavé peklo, které měl ve městě na svědomí Brenton Tarrant. Mnozí v boji o holý život předstírali, že jsou mrtví, a potichu se modlili, aby střelci došla munice. Jejich přání bohužel vyslyšena nebyla.

Na sedmnáctiminutovém videu je vidět, jak útočník klidně přebíjí, zatímco vyděšený dav se snaží dostat z dostřelu. Po zuby ozbrojený prý chodil z jedné místnosti do druhé a střílel na každého, na koho narazil.

„Všude jsem viděl mrtvé,“ uvedl Len Peneha, který žije v sousedství mešity, a dodal, že pětici zraněných poskytl útočiště u sebe doma. „Nechápu, jak mohl někdo něco takového udělat. Žiju v sousedství už pět let a lidé, kteří navštěvují mešitu, jsou přátelští. Zkrátka to nechápu,“ dodal zdrcený občan města Christchurch.

Čtrnáctiletý Idris Khairuddin si v první chvíli myslel, že rámus přichází od stavebních dělníků. Až pak si všiml, že se dav dává na útěk. „Strýce střelil do zad. Doufám, že to není vážné zranění. Je to poprvé, co jsem tento týden zašel do mešity. Ještě teď se třesu. Utrpěl jsem trauma,“ řekl listu The Sun.

„Nemám šanci utéct, říkal jsem si. Horní polovinou těla jsem se zasunul pod lavici, a i když mi nohy trčely ven, snažil jsem se nedýchat. Zásobník vyměnil celkem sedmkrát. Pořád znělo prásk, prásk, prásk a pak ticho, jak přebíjel,“ řekl Farid Ahmed. Další ze svědků, Carl Pomare řekl televizi ABC, že zrovna projížděl okolo mešity v autě, když střelba začala. 

„Slyšel jsem rychlou střelbu, jako z poloautomatické pušky. Lidé běželi přímo naproti mně, viděl jsem, jak byli někteří střeleni do zad, padali jako kuželky,“ dodal. Ahmad Al-Mahmoud viděl, jak se lidé snaží vyrazit zamčené dveře a rozbít okna, aby mohli uprchnout. „Snažili jsme se dostat co nejvíc lidí pryč, a dveřmi to nešlo, tak přišla na řadu okna,“ dodal.

Neuvěřitelné štěstí měl bangladéšský kriketový tým, který mířil do mešity Al Noor autobusem, aby se pomodlil před zápasem. „Unikli jen těsně,“ uvedl trenér mužstva Mario Villavarayen. Hráči se ukryli v bezpečí v hotelu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:55 neděle 14. července 2019. Anketa je uzavřena.

  • 19
  • 15
  • 14
  • 12
  • 12
  • 11