Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    V mrazu se svlékal a kousal dřevo! Ondřej před smrtí na Zélandu šílel z podchlazení

    Český horolezec Ondřej se před smrtí na Novém Zélandu choval mimořádně podivně. | foto: koláž Expresu

    Příběh jejich smrti je mimořádně tragický, teprve detaily ale působí jako z prvotřídního hororu. Když čeští horolezci Ondřej P. a Pavlína Pížová několik dní bloudili po uzavřené horské trase na Novém Zélandu, u mladého muže se začaly časem projevovat příznaky podchlazení. Mluvil z cesty, dokonce si v mrazech sundával oblečení. Kromě toho měl i okusovat dřevo. Když ho pak lavina uvěznila mezi větvemi, umrzl ve zcela nepřirozené poloze a záchranáři ho našli až po měsíci.

    Příběh zamilovaného českého páru horolezců by mohl být klidně předlohou pro hollywoodský thriller. Bohužel ale ne se šťastným koncem, tedy vlastně napůl. Tehdy třiatřicetiletá Pavlína Pížová se domů vrátila, Ondřej (†27) bohužel to štěstí neměl.

    Pár se na vydal na trasu Routeburn Track, která ale byla v červenci, tedy v tamním zimním období, pro špatné počasí uzavřena. Podcenili výbavu a co je zásadní, nikomu o své cestě neřekli. Když je stihla tma a husté sněžení a oni začali v kopcích bloudit, nikdo je nepostrádal.

    Tři roky po události vydala koronerka Anna Tuttonová zprávu, která popisuje poslední hodiny Ondřejova života. Zemřel na podchlazení, ke kterému vlastně směřoval od první noci. 

    Pár se nejprve brodil hustým sněhem, pak se vyčerpaní Češi rozhodli raději utábořit. Na skalní převis natáhli plachtu a vlezli si do spacáků. To byla jediná výbava, kterou měli.

    Pavlína a její přítel Ondřej podcenili podmínky v horách a udělali chybu, že o výpravě nikomu neřekli.

    Ráno se Pavlína s Ondřejem probrali totálně promrzlí. On sice spal, ale pořád se prý třásl. V dálce ale zahlédli chatu a svitla jim naděje. Jenže se směrem k ní vydali zkratkou a znovu zabloudili, načež opět přišla tma. A to už se na Ondřejovi začaly projevovat známky podchlazení.

    Choval se zcestně a podivně, nejprve se prý podle Pavlíny začal svlékat, sundal si kalhoty a následně i zimní bundu. Jeho partnerka dobře věděla, že jednou ze známek podchlazení je i nevysvětlitelný pocit tepla. Pavlína šla kus napřed, pak se za Ondřejem vrátila a podle jejích slov na tom nebyl vůbec dobře. Křičel, že je „všechno na ho*no“ a měl divný hlas. Také kousal dřevo.

    Když se s vypětím posledních sil dvojice vydala znovu zkusit najít cestu do chaty, stihla je tragédie: utrhla se lavina. Ondřeje zaklínila mezi větvemi. Pavlína se ho pokusila vytáhnout, ale on po chvíli začal lapat po dechu a nakonec se udusil. 

    Další noc žena strávila s jeho tělem, pak se znovu vydala na cestu, znovu ale zabloudila. V mrazu musela přežít ještě další noc, až pak jako zázrakem dorazila k vysněnému cíli.

    Ondřej dobrodružství miloval.

    Další děj příběhu už je dobře známý. Pavlína Pížová v chatě sama žila další měsíc ze zásob, které tam byly schovány. Když pak jejím příbuzným v Česku bylo divné, že se dlouho neozývá, zalarmovali přes známé na Novém Zélandu tamní českou ambasádu. Záchranáři pak Pavlínu našli, následně se dostali i k Ondřejovu tělu.

    Podle novozélandské zprávy je tam čekal šok. Mladík byl zcela nevhodně oblečen, jeho tělo navíc mělo být zmrzlé v křečovité poloze, připomínalo tvar písmene V. 

    Jeho krev pak obsahovala zvýšené množství léku Venlafaxin, kterým se léčí deprese. Hladina látky ale podle novozélandského patologa mohla vzrůst až po smrti, ani tak navíc nešlo o dávku smrtelnou. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 17:11 čtvrtek 2. ledna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      41
    • Cože
      36
    • Trapas
      30
    • Haha
      28
    • Sladký
      26
    • Super
      24