Podchlazení, lavina a noc s mrtvým přítelem. Výpravu hrůzy na Zélandu přežila jen Pavlína

Jako vášniví turisté vyrazili na túru do novozélandských hor, jenže naprosto podcenili situaci. Nepřipravili se, nikoho neinformovali a v tamním zimním období roku 2016 se vydali na uzavřenou cestu. Pak cesta Čechů Ondřeje P. a Pavlíny Pížové nabrala spád, ze kterého by mohli těžit i hollywoodští filmaři. Stihla je nejprve bouře, v níž museli přespat, pak i lavina. Ondřej zůstal zaklíněn mezi větvemi, kde nakonec zemřel podchlazením. Pavlína u jeho těla strávila další noc, pak se jako zázrakem zachránila. Objevili ji až po měsíci.

Už více než tři roky uplynuly od tragické smrti Čecha Ondřeje P. (†27) na Novém Zélandu. Teprve teď ale koronerka Anna Tuttonová zveřejnila závěrečnou zprávu, která popisuje příčiny Ondřejovy smrti i to, co jí předcházelo. A příběh, kterým si mladý Čech s přítelkyní Pavlínou prošli, by spolehlivě vydal na hollywoodský film.

Pár se vydal na dvaatřicetikilometrovou túru po trase zvané Routeburn Track. Jenže tak učinil v červenci, kdy na Novém Zélandu panuje zimní období a cesta je oficiálně uzavřena. Svoje síly dokonce přecenili natolik, že nedali o svojí cestě nikomu vědět. To se jim nakonec stalo osudným.

České dobrodruhy stihlo špatné počasí, došlo i na sněhovou bouři. Oba ale podcenili téměř všechno včetně vybavení. Přišla noc, kterou museli strávit přímo pod širým nebem, a to jen ve spacáku. Probudili se podchlazení. Jenže jak bylo zmíněno, nikoho o svojí cestě neinformovali a nikdo je proto nepohřešoval.

Ondřej s Pavlínou dobrodružství milovali.

Naděje oběma vyřízeným Čechům svitla druhý den ráno, kdy už v lepším počasí v dálce zahlédli chatu. Vydali se k ní, jenže to chtěli vzít zkratkou a namísto toho zabloudili. 

Pak se jejich naděje sesypaly úplně. Nejprve se u Ondřeje projevily následky nachlazení, začal se chovat scestně a například se rozhodl zbavit se svého oblečení. Následně přišla poslední rána, pár zasáhla lavina.

Pavlína a její přítel Ondřej podcenili podmínky v horách a udělali chybu, že o výpravě nikomu neřekli.

Příval sněhu Ondřeje zaklínil mezi větvemi stromu a Pavlína ho nedokázala dostat ven. Postupně zemřel. Mladá žena pak u jeho těla strávila další noc, tu jako zázrakem přežila a na pokraji sil se dostala do vysněného cíle, tedy horské chaty. Ta byla sice opuštěná, nacházely se v ní ale zásoby potravin i dřeva. To Pavlíně zachránilo život.

V chatě žila ze zásob celý měsíc. Až poté ji objevili záchranáři, to když českou ambasádu zkontaktovali příbuzní mladého páru, kterým přišlo podezřelé, že se Ondřej s Pavlínou neozývají. Muže pak záchranný tým objevil dva kilometry od chaty ve stráni.

Dnes šestatřicetiletá Pavlína se ke zdolávání hor a skal vrátila. Už v roce 2016 vystoupila na tiskové konferenci, kde v slzách svou hororovou zkušenost popisovala. O jejím a Ondřejově příběhu jak tehdy, tak i nyní informují média z celého světa.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:08 čtvrtek 2. ledna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 25
  • 25
  • 22
  • 20
  • 20
  • 17