Útočník Tarrant se chce hájit sám, před soudem chce přednést další důvody

Australan Brenton Tarrant, který je podezřelý z útoku na mešity na Novém Zélandu, se před soudem hodlá hájit sám. Novozélandskému deníku The New Zealand Herald to řekl jeho přidělený obhájce Richard Peters s tím, že Tarrant chce soudní proces využít k seznámení veřejnosti se svými pravicově extremistickými názory. Novozélandská vláda chce do deseti dní představit přísnější zákon o držení zbraní, útočník si zbraně pořídil na internetu.

Z masakru v novozélandském městě Christchurch, který si vyžádal minimálně padesát obětí, je podezřelý stále jen Brenton Tarrant, který se před soudem bude sám hájit. Podle přiděleného obhájce chce během procesu veřejnost seznámit se svými extremistickými názory.

Tarranta na místě po útoku zatkla policie a za mnohonásobnou vraždu mu hrozí doživotí. „Jsme přesvědčeni, že byl jediným útočníkem odpovědným za tento čin,“ řekl policejní komisař Mike Bush s tím, že není vyloučeno, že útočníka podporovaly další osoby. Podpora ze strany dalších osob není vyloučena a zkoumání této možnosti je velmi důležitou součástí vyšetřování.

Podle majitele novozélandského obchodu se zbraněmi Gun City si u něj Tarrant několikrát objednal zbraně a střelivo přes internet. Celkem čtyři pušky si měl pořídit v období od prosince 2017 do března 2018.

Automatická zbraň, kterou Tarrant použil během střelby v mešitách, mezi zakoupenými ale nebyla. K nákupu zbraní mělo dojít legálně, útočník měl zbrojní průkaz. „Ničeho neobvyklého jsme si u toho muže nevšimli, měl zbrojní průkaz,“ řekl dnes agentuře DPA vlastník obchodu David Tipple.

Nedlouho před útokem Tarrant rozeslal na více než třicet adres e-mail, v němž muslimy a imigranty označil za vetřelce a sebe za rasistu. Tento manifest měl být odeslán i na pracovní mailovou adresu novozélandské premiérky Jacindy Ardernové.

Ardernová prohlásila, že zákony o držení zbraní se musí změnit. Vláda by měla do deseti dní představit přísnější zákon, který by držení zbraní měl upravit.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:11 úterý 16. července 2019. Anketa je uzavřena.

  • 19
  • 9
  • 8
  • 8
  • 8
  • 8