Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Poslanci zakázali vtipy na policajty a líné úředníky! Chápeme to dobře?

    Tomuhle se můžete stát, ale příště to bude za deset tisíc. | foto: archiv

    Poslanecká sněmovna má pro obyvatele České republiky tento rok samé lepší nápady. Po kontroverzní novele trestního zákoníku zavádějící ochranu třídy a sexuální orientace poslanci odhlasovali další nesmyslný náhubkový zákon. Až 10 tisíc korun zaplatíte, pokud urazíte policistu či úředníka, což se může stát prakticky kdykoliv.

    Nadávky úředníkům vám provětrají peněženku

    V prvním čtení poslanci odsouhlasili novelu přestupkového zákona, která by nově měla obsahovat přestupek nazvaný Znevážení postavení úřední osoby při výkonu její pravomoci. Až 10 tisíc zaplatí každý, kdo bude nadávat úředníkům nebo policistům. A klidně to můžete být i vy.

    Situace 1: Policie

    S policií se nikdo do křížku dostat nechce. Když vás ale zastaví za rychlou jízdu nebo vypíší pokutu za špatné parkování, občas vám ujedou nervy a příslušníka počastujete nějakým nevhodným oslovením. To vás od nového roku přijde dráž než samotná pokuta. Naštěstí se to obejde bez ztráty bodů.

    Slečna má štěstí, že na policistu křičí v Americe a ne v Česku, kde by se nejspíš nedoplatila.

    Nesouhlasíte s postupem policie na demonstracích? Ať už nadáváte, že policisté stranili Číňanům během návštěvy jejich prezidenta nebo nedostatečně ostře zakročili proti „sluníčkářům“ na protiuprchlické demonstraci, zákon vás rovným dílem odmění desetitisícovou pokutou.

    Situace 2: Finančák

    Kdo by měl rád finanční úřad. Vždyť se i říká, že lepší smrt, než berňák. Užívejte si toto rčení dokud ještě můžete. Podobné řeči by vás totiž mohly přijít dráž, než pozdě podané daňové přiznání.

    Úřednice na finančním úřadě dost možná v budoucnu přinesou na urážkách od daňových poplatníků více peněz, než kolik se vybere na daních.

    Věrní souputníci finančního úřadu ze zdravotních pojišťoven a Správy sociálního zabezpečení se rovněž mohou radovat. Až se vám nebude líbit, kolik musíte platit na povinných odvodech, preventivně si připravte i deset tisíc za nevhodnou mluvu.

    Situace 3: Úřad práce

    Kdo kdy byl na úřadu práce, ten ví, že návštěva této instituce není žádný med. Neskutečná byrokracie v čele s nevrlými úřednicemi má za následek, že často někomu ujede nějaké ostré slůvko.

    Fronta před Úřadem práce. Schválně kolika lidem rupnou nervy a obohatí tak rozpočet o deset tisíc?

    Jestliže vyplníte fialový formulář místo zeleného, čekáte příliš dlouho, nebo jste se trefili už do pátého „přijdu hned“ ten den a vypustíte z úst výraz, který není před desátou hodinou večerní publikovatelný, v případě úspěšného přiznání sociálních dávek radši rovnou zažádejte o zaslání první dávky na pokutové konto.

    Situace 4: Obecní úřad

    Na obecním úřadě se řeší různorodá agenda a stejně různorodé bývají důvody, proč se úředníci většinou zdráhají vycházet občanův vstříc. Typické to je na stavebním odboru, kde vydání stavebního povolení často vyžaduje kombinaci zázraku a políbení Štěstěnou.

    Získání stavebního povolení je často doprovázeno sprškou nadávek. Ty vás nyní přijdou na víc, než stavba sama.

    Nemusí to být jen stavební povolení. I při registraci čtyřnohých mazlíčků, platbě za svoz komunálního odpadu nebo třeba žádosti o povolení kulturní akce se můžete setkat s odmítavým přístupem úředníka, který vás rozžhaví do běla. A bude to on, kdo na vašem vzteku vydělá.

    Situace 5: Urážkový paradox

    Představte si, že na úřad dorazí policista. I on je jen člověk a tak se může stát, že se na úřednici rozkřičí. Nebo naopak úředník navštíví pro posouzení povolení na pokácení stromu zahradu příslušníka policie a rozčílí se nad jeho přístupem.

    Když si bude nadávat policista s úředníkem nebo dva policisté či dva úředníci navzájem, bude to něco jako dělení nulou.

    Slovo dá slovo, úředník prohlásí o policistovi, že je hloupý fízl, policista o úředníkovi, že je pitomec s razítkem a je oheň na střeše. Stát právě utrpěl dvojitý zásah, policie s úřadem si vymění hypotetickou desetitisícovou bankovku a dle názoru poslanců bude rovnováha v Česku obnovena.

    Proč je to celé jen další poslanecký nesmysl?

    Stejně jako v případě ochrany třídy a sexuální orientace i zavedení urážky úředníků a policistů poslanci argumentují tím, že zákony píší pro naše dobro. Očividně je naším dobrem neříkat raději vůbec nic, jelikož pokud vše bude pokračovat v nastaveném trendu, brzy nebude existovat nikdo, jehož by šlo kritizovat bez hrozby pokuty nebo dokonce vězení.

    Vtipy o policistech se spolu s vtipy o všech ostatních privilegovaných skupinách stanou největším zdrojem příjmů do státního rozpočtu a ve vězeních nebude pro plnou obsazenost těmi, kteří se slovně otřeli o abstraktní pojem třída, místo pro skutečné kriminálníky.

    Pokud se tedy i nadále hodláte chovat jako normální lidská bytost, která občas z pusy vypustí něco peprnějšího a ne jako prapodivná představa ideálního člověka z mysli zákonodárného sboru, máte dvě možnosti.

    Buď budete mlčet jak hrob, nebo si začněte šetřit.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 5:00 středa 7. září 2016. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      31
    • Super
      8
    • Tvl
      6
    • Haha
      5
    • Cože
      4
    • Sladký
      4