Valachová vyhodila líného školského ombudsmana, jeho nástupce překvapil

Ministryně školství Kateřina Valachová dlouho nad kritizovaným školským ombudsmanem Eduardem Zemanem zavírala oči. V září už jí ale došla trpělivost a nechala ho vyměnit. Na jeho místo ve čtvrtek nastoupil zakladatel ankety o nejoblíbenějšího učitele - Zlatý Ámos - Slávek Hrzal.

Ještě na jaře se Kateřina Valachová dušovala, že školský ombudsman Eduard Zeman, který se odmítal vyjádřit mimo jiné i k palčivé kauze šikany učitelky v Třebešíně, začne být víc vidět a bude aktivnější.

Nezměnilo se nic, a tak ho ministryně školství po několika měsících konečně vyměnila. Sáhla po člověku, který má s učiteli i žáky bohaté zkušenosti.

Nový školský ombudsman Slávek Hrzal totiž dlouhá léta působil jako pedagog. Je zakladatelem Dětské tiskové agentury a stál také u zrodu ankety o nejoblíbenějšího učitele Zlatý Ámos, kterou prý bude pořádat i nadále.

Expres se ho pokusil vyzpovídat. Hrzal ale prosí o trpělivost. „Dejte mi měsíc a půl. Potřebuji si vše pořádně nastudovat,“ řekl nám nový školský ombudsman.

Bude Hrzal vidět a slyšet víc než jeho laxní předchůdce? Ministryně školství by si to přála. „Chceme, aby školský ombudsman byl vrbou pro učitele, rodiče i děti, aby byl přítomen na školách, aby komunikoval se všemi aktéry, formuloval doporučení, jak nastavovat vztahy mezi žáky, rodiči a učiteli tak, aby bylo klima na škole skutečně vstřícné a bezpečné a aby nedocházelo k šikaně,“ řekla Kateřina Valachová před pár dny na tiskové konferenci.

Školský inspektor už by tedy nyní neměl být zabarikádovaný ve své nedobytné kanceláři jako předtím Eduard Zeman, se kterým nebylo možné uskutečnit ani rozhovor. Poskytl jen jeden - při nástupu do funkce, a pak už bylo v podstatě ticho po pěšině. To se prý má změnit.

„Nejsem úředník a nikdy jsem úředníkem nebyl. Trávil jsem čas mezi dětmi, ve školách, byl jsem novinářem. Sedět v kanceláři neumím. Proto mě potěšilo, když mi paní ministryně řekla, že tak si práci ombudsmana nepředstavuje. Že by to měl být člověk, který je co nejvíce v terénu, co nejvíce komunikuje s žáky, rodiči a učiteli,“ nechal se slyšet Hrzal.

Řešit šikanu a jezdit do škol měl i minulý školský ombudsman. Bude-li ten nový skutečně užitečný, ukáže až čas.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:38 pátek 13. ledna 2017. Anketa je uzavřena.

  • 28
  • 16
  • 16
  • 12
  • 12
  • 12