Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Komentář: Projevy Kubery a Vondráčka zůstaly v Zemanově stínu

    Radek Vondráček měl projev hned po předsedovi Senátu. | foto: ČTK

    Střídmé aranžmá, ale o to více patosu i protikladů ve slovech. Tak lze zjednodušeně charakterizovat projevy předsedů obou komor Parlamentu ČR Jaroslava Kubery (ODS) a Radka Vondráčka (ANO), s nimiž v premiéře vystoupili na Nový rok. Snaha trumfnout spatra mluvícího predátora Miloše Zemana, který svoje poselství prezentoval o Vánocích, nevyšla, přesto si oba televizní proslovy zasloužily pozornost.

    Jaroslav Kubera si ve svém krátkém vystoupení na nic nehrál a v podstatě zopakoval myšlenky a úvahy, se kterými v obměněné podobě vystoupil již několikrát v minulosti. Novopečený předseda Senátu se snaží politiku prezentovat jako „prostou“ disciplínu, v níž by se měl politik držet několika zásad a ty prosazovat.

    Proto se Kubera opět rozhovořil o hodnotě individuální svobody, na kterou mají právo i kuřáci, o respektu k manuální práci nebo o tradičních hodnotách manželství a rodiny.

    Opravdu chybí Čechům sebevědomí?

    Kubera apeloval na více pokory a zároveň sebevědomí u české veřejnosti. Zde se v proslovu potkal i s předsedou Poslanecké sněmovny Radkem Vondráčkem, který vyzval Čechy, aby se přestali podceňovat.

    A tady jako by oba politici od sebe navzájem opisovali a zároveň začali střílet poněkud mimo terč.

    České společnosti možná chybí pokora, sebevědomí však nikoliv. A velmi dobře to ví i stávající prezident Miloš Zeman, který zároveň chápe, že má-li podobná slova politik vůbec pronášet, pak musí se sebevědomím začít především sám u sebe. Kubera s Vondráčkem tak apel paradoxně směřovali spíše k části politické a kulturní elity.

    Oba předsedové také vyzvali k větší míře slušnosti a porozumění. Zejména Vondráček šel v patosu ještě dál, když vyzval k „odzbrojení ve společnosti“, které povede k zasypání příkopů. Jenomže touha po „větší svornosti všech stran při hledání a prosazování společných národních zájmů“ vede přes pochopení otevřených i skrytějších událostí a problémů, k nimž ve společnosti dochází. A o tom realističtí Češi vědí své. Jistě, ekonomice se daří a minimálně ještě tento rok dařit bude.

    Na druhou stranu skoro milion Čechů zápasí s exekucemi a dostupné bydlení – zejména ve velkých městech – se pro mnohé stává utopií. Kubera může mít pravdu v tom, že míra korupce v mnoha jiných zemích je podobná jako u nás, ale proč by to běžného Čecha, který platí daně v ČR, mělo zajímat?

    Patos a víra v pokračující lepší zítřky narážejí na českou zarputilost, selský rozum a smysl pro realitu.

    Češi jsou pragmatici a nenechají si nic líbit

    Kuberova i Vondráčkova moralitka se střetávají se společenským realismem, z něhož umí těžit právě Zeman. Pokud budou pokračovat obviňování velké části společnosti z hlouposti a pokusy nasazovat lidem psí hlavu za to, jak a koho volí, pak zůstane vize „jednoho spojeného národa“ spíše jen pohádkou pro dospělé, kterou politici otevřou vždy na některý z významných dnů.

    Zejména Kubera se snaží od stávajícího prezidenta Miloše Zemana distancovat, což naznačil i na úvod svého novoročního vystoupení. O tom, nakolik to myslel vážně a nakolik se mu to povedlo, lze pochybovat. Kuberův projev minimálně mezi řádky reagoval na vánoční poselství současného prezidenta. Zeman varoval před primitivními hlupáky, Kubera potom před květinami v koších a digitální hloupostí.

    A podobných styčných momentů bylo víc.

    Když ale dva dělají totéž, není to skutečně totéž. Začít projev výrokem „možná, že některé z vás svým projevem zklamu“ není zrovna výrazem sebevědomí, o němž se Kubera ve svém projevu následně rozhovořil. Podobně jako když se Vondráček na závěr svého vystoupení sám sebe ptal, zda „nebyl moc dlouhý“.

    Tyto pochybnosti si lze u Zemana představit jen těžko. Hovoří rád a s přesvědčením, že má co říct. Tak jak to valná část sebevědomých Čechů vyžaduje a chápe. Nejen z tohoto pohledu zůstaly oba novoroční proslovy v Zemanově vánočním stínu.

    Ale zároveň představují i velmi zajímavý moment k zamyšlení.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 středa 1. května 2019. Anketa je uzavřena.

    • Super
      26
    • Haha
      12
    • Trapas
      11
    • Cože
      9
    • Sladký
      9
    • Tvl
      9