Není kruháč jako kruháč: Už jste četli novou vyhlášku? Budete zírat!

Novela silničního zákona vstoupila sice v platnost už od 1. ledna, najde se v ní ale několik novinek, které většině řidičů nejspíš unikly. Nebo vy jste tušili o tom, že na kruhovém objezdu už automaticky nemá přednost ten, kdo na něm zrovna jede?

Do konce loňského roku platilo, že kruhový objezd byl označen dvěma dopravními značkami, které byly umístěné na jednom sloupku - příkazovou značkou Kruhový objezd a značkou upravující rychlost Dej přednost v jízdě nebo Stůj, dej přednost v jízdě.

Od prvního dne letošního roku ale nová vyhláška umožňuje, aby byla před kruháčem pouze značka příkazová, která nemusí být doplněna značkou upravující přednost.

Fotogalerie

Co to v praxi znamená?

Že auta jedoucí po kruhovém objezdu nemusí mít automaticky přednost a řidiči, kteří ke kruháči přijíždějí, musejí sledovat, jakými značkami je přednost na tom kterém objezdu upravena, upozornil na novinku, o které většina řidičů netuší, web autoforum.cz.

Z toho vyplývá, že pokud značka Kruhový objezd není doplněna značkou upravující přednost, platí pravidlo pravé ruky. Chce to tedy pořádně sledovat značky a nespoléhat, na co jsme byli doposud zvyklí.

„Zábava“ ale začne ve chvíli, kdy každý ze směrů bude značen jinak a na jednom vjezdu budou dávat přednost jedni a na dalším druzí. Neztratil by pak kruhový objezd smysl a nevznikla tak podivná křižovatka?

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:57 úterý 19. července 2016. Anketa je uzavřena.

  • 931
  • 189
  • 148
  • 62
  • 48
  • 26