Žena napadená novičokem zemřela. Oproti Skripalovým ji prý nemocnice zanedbávala!

Nervověparalytická látka novičok má v Británii první a pravděpodobně ne poslední oběť. Žena, která přišla s jedem do styku, v neděli zemřela, navíc jejímu partnerovi prý zbývá maximálně pár dní života. Podle ředitelky salisburské nemocnice dělali lékaři vše pro její záchranu, matka zemřelé si ale stěžuje, že její dcera neměla ani zdaleka takovou péči jako bývalý dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera. Britské úřady smrt vyšetřují jako vraždu a opět ukazují na Rusko. Moskva vinu popírá.

Británií hýbe další případ otravy nervověparalytickou látkou novičok. Došlo k němu jen čtyři měsíce po útoku na bývalého dvojitého agenta Skripala a jeho dceru, navíc jen o pár kilometrů dál od Salisbury, v městečku Amesbury. Na rozdíl od prvního případu však tentokrát novičok zabíjel.

Čtyřiačtyřicetiletá Dawn Sturgessová v neděli následkům otravy podlehla, je navíc pravděpodobné, že její partner Charlie Rowley v příštích několika dnech zemře také. Podle rodiny jsou šance na jeho záchranu mizivé.

Podle všech informací dvojice pochází z nuzných poměrů, oba byli závislí na alkoholu a drogách, navíc neměli vlastní domov a přespávali v hostelu. Podle matky zemřelé ženy je i to důvodem, že se její dceři v salisburské nemocnici nedostávalo ani zdaleka takové péče jako předtím Skripalovým.

Dawn Sturgessová otravě novičokem podlehla, jejímu partnerovi prý zbývá jen pár dní života.

„Myslí si, že Dawn se nedostává stejně kvalitní péče jako Skripalovým, kvůli jejímu společenskému postavení a alkoholismu. Je pro ně nikdo,“ nechala se slyšet příbuzná ještě ve chvíli, kdy Sturgessovou držely při životě přístroje. Podle ní se navíc k rodině oběti chovala špatně i policie.

S tvrzením, že by personál nemocnice péči o otrávenou dvojici zanedbával, ale nesouhlasí ředitelka Christine Blanchardová. Ta pozůstalým po zemřelé ženě vyjádřila upřímnou soustrast a prohlásila, že lékaři udělali pro její záchranu vše.

„Naši zaměstnanci se neúnavně snažili Dawn zachránit. Jsou talentovaní, profesionální, pracují s nasazením a vím, že tu bolest cítí také,“ řekla.

Britové stále ukazují na Rusko

Dvojice měla podle všeho do styku s látkou přijít ve chvíli, kdy se přehrabovala v popelnici a údajně hledala drogy. Ani to však britskou stranu nezlomilo v přesvědčení, že za působením novičoku na území Británie stojí Rusko.

Britové se totiž domnívají, že za otravou dvojice v Amesbury stojí pozůstatky novičoku ze čtyři měsíce starého případu Skripalových. A ten, jak je obecně známo, usilovně připisují na vrub Rusů, kteří měli mít k útoku na bývalého dvojitého agenta motiv. Moskva však veškerá obvinění odmítá.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:14 úterý 6. listopadu 2018. Anketa je uzavřena.

  • 10
  • 10
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5