Nova měla přesnější čísla než Česká televize! Diskutabilní byl i výkon Moravce

Moderování Moravec nezvládl. | foto: Česká televize

Česká televize nenabídla výzkum exit pollu. Tedy předvolební anketu, kdy jsou během voleb dotazováni voliči právě vycházející z volebních místností. Státem placená televize tak divákům nedodala přesná čísla, o nichž mělo smysl mluvit. Naopak komerční Nova tento průzkum měla a celkově nabídla přesnější data a lepší grafiku.

Politický vrchol roku z volebního centra České televize. Nejrychlejší průběžné a konečné výsledky sčítání hlasů ve volbách do Poslanecké sněmovny. První reakce z volebních štábů, komentáře expertů i aktérů a nejrychlejší analýzy, desítky komentátorů a reportérů, tak lákala ČT na volební studio v čele s moderátorem Václavem Moravcem. Jedna podstatná věc ale chyběla. Předběžné výsledky, takzvaný exit poll.

Jde o průzkum, jenž je prováděn nezávislými agenturami kvůli co nejrychlejšímu naznačení skutečných volebních výsledků. Jeho výsledky jsou zpravidla zveřejněny ihned po uzavření volebních místností, zatímco konečné výsledky voleb mohou být k dispozici až za několik hodin.

Václav Moravec ve studiu České televize.

Statistika výsledků exit pollu se většinou se neliší o více než 2 procenta od konečných výsledků. Například data exit pollu zveřejněná německými veřejnoprávními televizemi ZDF a ARD potvrdila, že se vítězem parlamentních voleb stala Křesťanskodemokratická unie (CDU/CSU) v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou.

Česká televize přitom vybírá skoro 7 miliard korun ročně na televizních poplatcích, ale není schopná zaplatit a dodat koncesionáři exit poll po volbách, jež byly obecně vnímány jako zásadní a možná přelomové. Co jiného by už měl volič a koncesionář od veřejnoprávního média očekávat? Místo relevantních dat, nám živé vysílání ČT nabídlo nezáživný rozhovor se sociologem. Sorryjako! Toto je skutečně situace, která je i pro neodborníka na média a volby jen obtížně pochopitelná.

Rey Koranteng ve studiu zpovídá Lubomíra Zaorálka.

Naopak nejsledovanější komerční stanice Nova s politicky neostříleným moderátorem Reyem Korantengem, jenž překvapil profesionálním výkonem už během super duelu Zaorálka s Babišem, nabídla přesnější a rychlejší data z exit pollu a k nim vizualizace dat formou 3D grafiky v reálném setu. Celková proměna grafů v reálném čase a grafika byly mnohem modernější a rychlejší než to, co předvedla ČT. Diskutabilní je i projev hlavního moderátora volebního studia ČT Václava Moravce. Především během předvolebních debat se často choval útočně a osobně.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:29 neděle 18. února 2018. Anketa je uzavřena.

  • 51
  • 17
  • 12
  • 10
  • 7
  • 6