Umí Trump číst a jak vysoko míří Ivanka? Pikantnosti v nové knize

Kniha novináře Michaela Wolffa, v níž Trumpův bývalý poradce Stephen Bannon kriticky popisuje počínání Trumpa i jeho rodiny, vzbuzuje velké ohlasy. Americký prezident je podle svého bývalého poradce pologramotný a neumí číst. Wolf také v knize tvrdí, že Trump na pracovišti preferuje spíše ženy, jelikož se mu zdají loajálnější a méně ambiciózní na to, aby ohrozily jeho dominantní pozici.

Kniha nese název „Fire and Fury“, což v překladu znamená Oheň a zuřivost. Když tvůrci ve středu zveřejnili některé úryvky ze svého díla, Trumpovi právníci reagovali dopisem zaslaným Bannonovi, jemuž pohrozili žalobou, pokud bude dále publikovat informace o Trumpovi či o jeho rodině.

Od vydání knihy to však její tvůrce neodradilo a skandální dílo už je volně v prodeji. Veřejnost zajímají především pikantnosti z prezidentova soukromí. Šokující je pak tvrzení Michaela Wolffa, že Donald Trump neumí číst.

„Nejenom, že neumí číst, on neumí ani poslouchat. Dává přednost tomu, že on je tou mluvící osobou. Důvěřuje svým vlastním odborným znalostem – bez ohledu na to, jak mizerné nebo irelevantní jsou – víc než kdokoliv jiný,“ tvrdí ve své knize Wolff.

Kromě samotného Trumpa si autor vzal na paškál i jeho rodinu. Například líčí, jak nemístně Trump jednal se svou ženou Melanií po zveřejnění jejích nahých fotek v červenci 2016. Prý s ní až několik dní vůbec nemluvil, neboť se obával, že by mu mohla její aféra prohrát volby. Po jeho zvolení americkým prezidentem Melania plakala, ovšem šťastné slzy to nebyly.

Z Trumpova prezidentství prý nejvíce těží jeho dcera Ivanka, jejíž popularita nesmírně roste. Novinář Wolff dokonce nastínil odvážnou teorii, že pokud se někdy v budoucnu naskytne příležitost, ona bude tou, kdo bude kandidovat na prezidenta USA. Taková dohoda mezi Trumpem a jeho dcerou podle Wolffa skutečně existuje.

Bývalý Trumpův stratég Bannon v knize kriticky popisuje například počínání Trumpova nejstaršího syna Donalda, kterého viní ze styku s ruskými činiteli během prezidentské kampaně. Jeho činy označil za vlastizrádné a uvedl, že vyšetřovatelé již brzy přimějí Trumpova syna k přiznání.

Knihu napsal novinář Michael Wolff, který tvrdí, že měl prý přístup do Bílého domu a informace získával hlavně od bývalého prezidentova hlavního poradce Stephena Bannona. Jeho dílo způsobilo ve Spojených státech poprask a Trumpovi právníci pohrozili Wolffovi i vydavateli žalobou a pokusili se distribuci knihy zastavit. Sám Donald Trump označil obsah knihy za snůšku lží.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:53 neděle 6. května 2018. Anketa je uzavřena.

  • 10
  • 8
  • 8
  • 6
  • 5
  • 5