Nouzový stav další měsíc, na Silvestra do devíti doma. Blatný: S výjimkou bychom byli k smíchu

Ministr zdravotnictví Jan Blatný | foto: MAFRA / Anna Vavríková

Nouzový stav vyhlášený kvůli epidemii nového koronaviru bude v Česku trvat do pátku 22. ledna 2021. S žádostí menšinové vlády ANO a ČSSD o jeho prodloužení na další měsíc dnes souhlasila Poslanecká sněmovna. Pro návrh hlasovali vedle koaličních poslanců také poslanci KSČM. Opoziční strany návrh nepodpořily. Řešila se i výjimka na Silvestra, kterou Blatný kategoricky odmítl s tím, že „bychom byli všem k smíchu“.

Vláda prodlouží nouzový stav na středeční schůzi. Na ní by také mohla jednat o případném zpřísnění protiepidemických restrikcí, které by plynuly z uvažovaného přesunu země ze čtvrtého do pátého stupně rizika v systému PES.

Pro prodloužení nouzového stavu hlasovalo 55 ze 104 přítomných poslanců. Proti hlasovali zákonodárci z řad Pirátů, SPD, TOP 09, STAN a nezařazení. Občanští demokraté a lidovci se hlasování zdrželi.

Kromě toho byla tématem dnešního dne také případná výjimka pro zákaz nočního vycházení na Silvestra. Tu žádala KSČM, v Poslanecké sněmovně za ni také orodoval poslanec Dominik Feri, který hovořil za značnou část především mladší generace. Nakonec neúspěšně.

„Pokud jde o Silvestra, byli bychom všem k smíchu, kdybychom dělali další výjimky,“ odmítl kategoricky ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Je přitom důležité zmínit, že 31. prosince téměř s jistotou bude platit pátý stupeň systému PES. A to znamená, že se zákaz vycházení posune z 23:00 už na 21:00. Blatný uvažuje, že Česko do pátého stupně přejde v neděli 27. prosince.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:21 středa 21. dubna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 94
  • 43
  • 41
  • 34
  • 31
  • 25