Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Nestačil ani naléhavý projev Aleny Schillerové. Kdo hlasoval proti nouzovému stavu?

    Denně přibývá sice téměř devět tisíc nově nakažených, opoziční strany přesto nevyslyšely prosby Andreje Babiše a neprodloužily nouzový stav alespoň o požadovaných čtrnáct dní. A to přestože se hlasovalo v den, kdy se kvůli nekontrolovanému šíření covidu-19 a přeplněným nemocnicím rozhodlo o uzavření okresů Cheb, Trutnov a Sokolov.

    Britskou mutaci koronaviru testy potvrdily v Libereckém kraji a situace v sokolovské nemocnici je kvůli šíření covidu-19 tak kritická, že primář interního a covidového oddělení Nemocnice Sokolov Martin Straka přiznal, že ne všem pacientům je možné poskytnout potřebnou péči a je nutné je selektovat. 

    Přesto politici opozičních stran nevyslyšeli prosby premiéra Andreje Babiše a neprodloužili nouzový stav alespoň o požadovaných čtrnáct dní. Pro dvoutýdenní prodloužení z opozice zvedl ruku jen poslanec za KDU-ČSL Stanislav Juránek. Zbytek buď hlasoval proti, zdržel se hlasování, nebo se neuráčil ani k hlasování přihlásit.

    Neprošel tak ani jeden návrh na prodloužení nouzového stavu. Pro hlasovalo pouze 48 poslanců hnutí ANO a ČSSD. Ze 106 přítomných poslanců bylo přitom potřeba 54 hlasů. Nepřesvědčila je ani řeč ministryně financí Aleny Schillerové.

    „Jenom pro připomenutí, co se stane od pondělka, kdy v neděli končí nouzový stav. Od pondělka se stane to, že se otevřou maloobchodní prodejny, otevřou se všechny služby a zruší se zákaz vycházení. Určitě z toho celá řada lidí bude mít radost, celá řada lidí vám zatleská, ale když se podíváte na názory odborníků, a já skutečně nejsem epidemiolog, nejsem lékař, nerozumím těmto věcem, jenom naslouchám, čtu, respektuji lidi. Dnes třeba pan profesor Konvalinka, náš známý biochemik, prorektor Univerzity Karlovy řekl, že pokud dojde ke zrušení nouzového stavu, cituji dnes z médií, to, co je dnes na Chebsku, bude v celé zemi. To říká renomovaný odborník a já nemám důvod mu nevěřit. Nakonec říkají to i naši experti z Ministerstva zdravotnictví nebo z Národní rady pro zdraví,“ řekla Schillerová s tím, že opoziční strany již vedou volební kampaň, ačkoliv by měly myslet na zdraví všech občanů.

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný rozhodnutí opozičních poslanců přirovnal ke střelbě do vlastní nohy a prý nechápe odpor k nouzovému stavu. 

    „Z mého pohledu je to jenom technická záležitost, kterou když dáme pryč, střelíme se do nohy,“ uvedl Blatný. 

    Je v obavách, co se s českým zdravotnictvím do čtrnácti dnů stane. Právě za takovou dobu bude podle něj celé Česko v situaci, jako je aktuálně Cheb, Sokolov nebo Trutnov. „Jakékoli uvolnění je jako otevřít stavidla velké vodě, ale velká voda nás smete,“ varoval Blatný, který slíbil, že do čtrnácti dnů předloží návrh pandemického zákona.

    Poslanci za ANO byli pro prodloužení nouzového stavu. Tentokrát na to byli ale krátcí. Takto hlasovali.

    Premiér Andrej Babiš doufá, že alespoň lidé použijí zdravý rozum a budou dbát o své zdraví. „Můžu jenom požádat všechny občany, aby když skončí nouzový stav, ještě více dávali pozor sami na sebe,“ řekl Babiš.

    Takto hlasovali poslanci za ČSSD. Sedm bylo pro nouzový stav a sedm nebylo přítomno.

    Ministr vnitra Jan Hamáček přirovnal neprodloužení nouzového stavu k demobilizaci za války.

    „Nedává to smysl a je to šílenství,“ zoufal si Hamáček, jenž poznamenal, že v rámci Evropy je pouze v Česku nouzový stav předmětem politického boje. Podle něj měla opozice spíše zkusit vyslovit vládě ANO a ČSSD nedůvěru a nechat ustavit úřednickou vládu.

    Jak hlasovali poslanci ODS, Pirátů či SPD? Zde máte jejich jmenný seznam.

    Zatímco poslanci za ODS hlasovali proti prodloužení nouzového stavu, hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS) apeloval nejen na koaliční strany, ale i na ty opoziční, včetně své domovské ODS, aby zkusily najít řešení a nouzový stav prodloužily.

    „Jsem pro prodloužení nouzového stavu do doby, než bude připravena legislativa patřičných orgánů, která zajistí pokračování čelení dopadům pandemie. Vláda by měla jednoznačně říci, pokud se neprodlouží nouzový stav, co mají kraje dělat a především na co se mohou spolehnout tak, aby nenastalo období právní nejistoty,“ řekl Schrek, který jako hejtman vidí z první linie, jak je situace vážná. Jeho prosby však zůstaly nevyslyšeny.

    Jak hlasovali poslanci KSČM, KDU-ČSL, TOP 09, STAN či nezařazení poslanci? Zde máte jejich jmenný seznam.

    A podle Miroslava Kalouska, jenž nedávno na svůj poslanecký post rezignoval, za to může opět premiér Andrej Babiš, který byl neschopný vyjednat kompromis s jinou opoziční stranou.

    Přitom byly všechny jeho návrhy opozicí smeteny ze stolu a Ivan Bartoš přiznal, že Piráti nepřijali žádnou z premiérem navržených záruk a jenom on sám ho měl požádat, aby sdělil občanům, že je důležité dodržovat opatření, která ve většině nejsou na nouzovém stavu závislá.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 10:01 sobota 12. června 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      112
    • Super
      56
    • Tvl
      17
    • Sladký
      16
    • Haha
      13
    • Cože
      11