Hasiči zachránili skelet Notre-Damu. Pomáhat chce celý svět, včetně Česka

  • Plameny v katedrále Notre-Dame už hasiči zkrotili.
  • Příčina požáru zůstává neznámá.
  • Hrozilo, že se zhroutí celá budova.
  • 400 lidí bojovalo celé hodiny.
  • Skelet budovy zachránili.
  • První snímky uvnitř kostela.
  • Symbolem vzdoru ohně je kříž na oltáři.
  • Všichni nabízejí pomoc.
  • Manžel Salmy Hayek dá 2,5 miliardy na opravy.
Kvůli požáru se zřítila věž katedrály a propadla se střecha. Oheň byl vidět zdálky a podle prvních údajů se mělo vznítit lešení, které bylo nainstalováno s ohledem na restaurátorské práce. Oheň postupoval tak rychle, že náměstek francouzského ministra vnitra naznačil, že se katedrálu hasičům nejspíš nepodaří zachránit, ale nakonec se povedlo uchránit obvodové zdi a skelet. Slavná katedrála přišla o střechu, svou štíhlou věž a v plamenech je i jedna z hranatých čelních věží.

V katedrále stále hoří, nejhorší prognózy se však nevyplnily.

Zachráněny byly i dvě čelní věže chrámu. Jednu z nich sice zachvátily plameny, ale jejich šíření se podařilo zastavit. Jeden hasič byl při zásahu vážně zraněn.

Podle ministerstva vnitra bude trvat ještě tři nebo čtyři hodiny, než se oheň podaří dostat plně pod kontrolu.

Pařížská prokuratura zároveň oznámila, že požár podle předběžných zjištění vznikl neúmyslným zaviněním.

Uchránit před plameny se podařilo především trnovou korunu a roucho svatého Ludvíka, což jsou pro katolické věřící velmi významné předměty.

Inferno

Pařížské úřady uvádějí, že požár vyšetřují jako nehodu, oheň se měl rozšířit z jedné části lešení, které stálo na katedrále Notre-Dame kvůli opravám.

Oheň se šířil velmi rychle a již se zřítila věž katedrály, francouzský prezident Emmanuel Macron zrušil svůj plánovaný projev a přijel na místo jedné z nejslavnějších francouzských dominant.

Večerní obloha nad Paříží se zbarvila do oranžova, šokovaní Pařížané zaplnili ulice a srocovali se na mostech a nábřežích, odkud pozorovali požár nejslavnější pařížské památky.

Policie dokonce musela páskami vyhradit místo před davy, aby se lidé nepřibližovali blíže k místu požáru.

Notre Dame
Notre Dame
Notre Dame
Notre Dame

Zastavily se dokonce i lodě plující po Seině a turisté pozorovali tragickou situaci.

„Nikdy bych si nepomyslel, že je něco takového možné,“ řekl listu Libération jeden ze svědků. „Je to nepředstavitelné. Bylo třeba několik staletí, než katedrálu postavili, je to symbol Paříže,“ dodal.

„Lešení jde pomalu k zemi, v zadní části jsou masivní plameny. Kousky katedrály odpadávají, například trámy v chrámové lodi,“ hlásil z místa reportér listu Libération. Podle mluvčího chrámu hoří celý krov katedrály, který pochází z 19. a 13. století.

„Nic z něj nezůstane,“ řekl mluvčí.

Prezident Emmanuel Macron přihlížel záchranným operacím. „Celý národ cítí pohnutí. Myslíme na všechny katolíky a všechny Francouze,“ napsal na Twitteru.

Nad Paříží se vznesla tma, kterou osvětlovala jen rudá záře viditelná nad celým městem.

Notre Dame
Notre Dame
Notre Dame

Největším problémem bylo, že proud vody nedosáhl až k vrcholu, a navíc nebylo možné použít k hašení letadla, hrozilo tedy, že by mohla celá památka spadnout, ale naštěstí je podle oficiálního vyjádření základ katedrály zachráněn a předním věžím už nehrozí zhroucení.

15.dubna 2019 v 22:56, příspěvek archivován: 15.dubna 2019 v 23:19

#BREAKING Notre-Dame's main structure is "saved and preserved" after fire, says Paris fire official https://t.co/IC8fT7s593

Navíc se povedlo zachránit veškerý inventář.

Tragický požár samozřejmě zaujal pozornost celého světa, soustrast vyjadřují celebrity, světoví politici i duchovní, pro něž je katedrála mimořádným symbolem. „Plameny nenávratně pohltily symbol a velký kus historie, duchovní i kulturní. Zkáza Notre-Damu pana prezidenta nesmírně zarmoutila,“ napsal na Twitteru mluvčí Jiří Ovčáček.

15.dubna 2019 v 20:35, příspěvek archivován: 15.dubna 2019 v 23:28

Je mi smutno, když vidím ty hrozivé záběry pařížské katedrály Notre-Dame, která je zahlcena plameny. Napsal jsem SMS prezidentovi @EmmanuelMacron, pro kterého je to stejná tragédie jako pro celý francouzský národ

15.dubna 2019 v 21:59, příspěvek archivován: 15.dubna 2019 v 23:21

Svatý stolec je šokován a v hlubokém smutku z požáru, který zpustošil katedrálu Notre Dame, symbol křesťanství ve Francii a ve světě. Modlíme se za hasiče a všechny, kteří se snaží ze všech sil čelit této dramatické situaci. Tiskové středisko Svatého stolce https://t.co/p1zATWuW40

Ministr kultury Antonín Staněk ve vstupu pro Českou televizi řekl, že česká strana je připravena pomoci, máme podle něj ty nejlepší restaurátory na světě a není problém je uvolnit na obnovu ohořelé památky. 

„Katedrálu Notre-Dame znovu vybudujeme,“ prohlásil francouzský prezident Emmanuel Macron a svět je připraven mu s tím pomoci. 

Manžel hollywoodské herečky Salmy Hayek Francois-Henri Pinault během včerejšího večera slíbil poskytnout 100 milionů eur (přes 2,5 miliardy korun) na obnovu památky. Francouzský milionář je ředitelem společnosti Kering, která pod sebou sdružuje řadu věhlasných luxusních značek jako Gucci nebo Yves Saint Laurent.

Notre-Dame
Notre-Dame

Katedrála Notre-Dame je považována za jeden z nejkrásnějších příkladů francouzské gotické architektury, leží na ostrově Île de la Cité na řece Seině. Patří k nejnavštěvovanějším památkám metropole, každoročně přitáhne třináct milionů návštěvníků. Chrám se nyní opravuje a na některých částech je lešení.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 20:32 úterý 13. srpna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 63
  • 31
  • 16
  • 15
  • 15
  • 14