Zahradil kvůli Gretě zase šije do Fridrichové, ČT to schytává i za Newsroom s Xaverem

Česká televize stále častěji čelí kritice za jednostranné zpravodajství a za to, že očividně protežuje jisté názorové směry a politiky, zatímco do jiných má naopak šít. „Specialistou“ je v tomto ohledu pořad 168 hodin a jeho tvář, moderátorka Nora Fridrichová, do které se kvůli Gretě Thunbergové opět pustil europoslanec Jan Zahradil (ODS).

„Právě teď opět 168 hodin, paní Fridrichová moderuje opět o Gretě a o klimatu. A frčí se dobře známou jednosměrkou,“ všiml si europoslanec Jan Zahradil (ODS) při sledování svého „oblíbeného“ pořadu v České televizi, který moderuje a spolutvoří Nora Fridrichová.

„Správný směr: Greta, tři čeští klimatologové, aktivistka z Fridays for Future, fake news expert Miloš Gregor,“ vypočítal „správnou“ stranu barikády europoslanec, jenž záhy doplnil i ty, které podle něj moderátorka a tvůrci pořadu naopak nemají zrovna v lásce.

„Špatný směr: výhradně čeští politici Zeman, Babiš, Okamura, Skopeček, Majerová,“ doplnil výčet Zahradil, který se údajnou (ne)vyvážeností České televize, respektive některých jejích pořadů, zabývá už dlouho.

„Zdání objektivity dodávají odbornice na marketing, znalec autismu. Ale je to samozřejmě agitka jak vyšitá. Koncesionáři poníženě děkují, že si toto školení mohou platit,“ míní.

Není to zdaleka jediná kritika, která se na adresu pořadu v poslední době snesla.

„V České televizi jsou zřejmě poněkud retardovaní. Posuďte sami: 10. června oznámil Václav Klaus ml. založení Trikolóry, 25. června byla Trikolóra zaregistrována Ministerstvem vnitra, 4. září Trikolóra představila svůj program a 28. září byl Václav Klaus ml. zvolen předsedou Trikolóry,“ poznamenal na sociální síti bývalý radní Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Petr Štěpánek.

„A 29. září ho Česká televize, konkrétně magazín 168 hodin, stále ještě titulkuje jako nestraníka. Že ona ta Nora, co tenhle paskvil kočíruje, fakt asi je, jak to jen eufemisticky napsat, prostě trochu intelektuálně nesmělá?“ ptá se poněkud zostra.

Česká televize si naběhla na smeč také skrze pořad Newsroom ČT24. Reportérka Pavla Firbacherová vyrazila za moderátorem Lubošem Xaverem Veselým ve snaze získat reakci na článek serveru HlídacíPes.org. Jeho redaktoři uvedli, že Veselý selhal při rozhlasovém rozhovoru s předsedou vlády Andrejem Babišem (ANO). Veselý si výtky však nenechal líbit.

„Moje rozhovory jsou zcela v souladu s Kodexem Českého rozhlasu,“ řekl. „Pořad Newsroom považuji za největší bulvár, co existuje. Je to pořad nekorektní,“ doplnil moderátor, jenž reportérku z ČT vykolejil natolik, že se nezmohla na slovo. Na kritiku očividně nebyla připravena.

„Proč jste nepřišla, když byl mým hostem Petr Gazdík ze Starostů? Proč jste přišla záměrně až teď, když jsem pozval premiéra Babiše?“ podivoval se Veselý, který video zveřejnil proto, aby veřejnost získala reálnější obrázek o činnosti České televize a jejích novinářů.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 7:19 středa 29. ledna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 302
  • 61
  • 53
  • 50
  • 50
  • 48