Nejvíc cool král na světě: Holandský panovník létal v utajení jako kopilot!

Vládnout zemi mu nejspíše nestačí, tak se rozhodl vládnout i nebesům. Nizozemský král Willem-Alexander totiž neuvěřitelných dvacet jedna let létal dvakrát měsíčně jako kopilot u společnosti KLM. Cestují navíc vůbec netušili, že se o jejich životy stará hlava Nizozemí. Jak se mu to podařilo takovou dobu ututlat?

O bizarní situaci informoval deník De Telegraaf, který přinesl také exkluzivní rozhovor s nizozemským králem Willemem-Alexanderem.

Zkušený státník začal s létáním už jako princ a se svou zálibou nehodlal skoncovat ani poté, co v roce 2013 nahradil na trůnu svou matku. Willem-Alexander se cestujícím nepředstavoval a to je nejspíše důvod, proč o jeho druhém povolání dosud nikdo netušil.

„Výhoda je, že můžu pasažéry přivítat jménem kapitána a celé posádky. Pak už ani nemusím říkat své jméno.“ Teď nizozemskou hlavu státu čeká měsíc těžkého studia, Willem-Alexander se totiž hodlá rekvalifikovat na pilota Boeingu 737.

„Bylo by skvělé létat do vzdálenějších destinací a s více pasažéry. Právě proto podstupuji výcvik na 737,“ poodhalil své úmysly nizozemský král.

Kdo by si přál „královský let“?

Proč má ale Willem-Alexander tak zvláštního koníčka? Nějakým způsobem přece musí hodit za hlavu své starosti z politické scény. „Musíte kompletně vypnout a věnovat se pouze pilotování.“

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:36 pátek 15. září 2017. Anketa je uzavřena.

  • 14
  • 9
  • 9
  • 8
  • 7
  • 5