Nina a Jan? Jsou to oběti lockdownu, píše jeho známá. Naznačila duševní nemoc

Jak se v pátek seběhly osudové události, které vyústily v násilnou smrt pohřešované Niny a sebevraždu jejího kamaráda Jana? Policie případ stále vyšetřuje, přátelé čtyřiatřicetiletého muže se ale obávají nejhorší varianty, tedy že za vraždou dívky stojí on. Expresu to jeden z nich naznačil přímo, to stejné si myslí i další známá. Ta dokonce přišla s teorií, proč ke smrti obou mladých lidí došlo.

Expres.cz v úterý nabídl vhled do osobnosti Jana P. podle jeho aktivity na sociální síti Facebook. Tam muž hojně sdílel fotky z divadla, také ale vyjadřoval svou oblibu v postavě šíleného klauna Jokera. A při příležitosti Světového dne zdraví propagoval terapie online.

Bylo to čistě z dobroty srdce, nebo se snad problematika duševního zdraví týkala Jana přímo? Leccos by mohl napovědět komentář, který zveřejnila jeho kamarádka Jana.

„Od pondělí jsme v šoku. Strašně litujeme Ninu a její rodinu, neznali jsme je, ale tu hrůzu si radši ani nechceme představit. Znali jsme ale Honzu. Hodný kluk, který byl vždycky po ruce, když bylo potřeba pomoct. Být v situaci jeho rodiny bych asi chtěla ještě méně,“ napsala a vzápětí svou myšlenku rozvinula.

„Nemám jiné vysvětlení než tohle: Stačí, aby měl člověk duševní nemoc a byl na delší dobu zavřený doma, zbaven všeho, co ho drží nad vodou. Pak může přijít nebezpečný zkrat,“ píše Jana. 

Měl Jan P. problémy duševního rázu?

Dost možná tedy muže skutečně trápila duševní nemoc, která ho mohla ubíjet o to víc, že v koronavirovém období přišel o svou vášeň a životní náplň: divadlo.

„Takže tu máme další oběti lockdownu, ne přímo koronaviru, ale v přímém důsledku. Psychiatři již varovali, podle nich by se tohle mělo sledovat stejně jako nákaza. Jak ale funguje naše vláda, to všichni víme, a tak jediné, co můžeme dělat, je dohlédnout na lidi ve svém okolí. Tahle situace je nebezpečná nejen pro ně samé, ale i pro jejich blízké a přátele. Ne že bychom společně vytvořili úplnou záchrannou síť, ale aspoň něco,“ píše dále Janova kamarádka, která přiložila i starší článek serveru Novinky.cz o tom, jak během první vlny pandemie vzrostl počet sebevražedných pokusů v důsledku depresí.

Že za Nininou vraždou stojí právě kamarád Jan, se obávají i další jeho kamarádi.

„Honza byl skvělý kluk a celá záležitost nás dost zasáhla. Bohužel, vše nasvědčuje tomu, že to Honza provedl, když se rozhodl ukončit svůj život. My (Janovo okolí, pozn. red.) jen krčíme rameny, protože tomu nerozumíme. Jestli to byla zhrzená láska...,“ řekl pro Expres.cz jeden z nich.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:09 pátek 12. března 2021. Anketa je uzavřena.

  • 41
  • 30
  • 26
  • 19
  • 19
  • 17