Masakr na Floridě: Proč střílel Nikolas Cruz zrovna na Valentýna?

Valentýnský masakr, tak vejde do dějin teroristický čin mladíka, který na svátek zamilovaných postřílel ve škole 17 lidí. Včera vyšlo najevo, že střelec Nikolas Cruz byl členem bělošské extremistické skupiny. Její další člen poodhalil možný motiv středečního masakru.

Vůdce bělošských extremistů na Floridě potvrdil, že mladík obviněný z vraždy 17 osob na škole ve floridském Parklandu je členem jeho skupiny a že se účastnil i jejich ozbrojeného výcviku. 

Vůdce Jordan Jereb prohlásil, že Nikolase Cruze, útočníka ze středeční střelby, osobně neznal. Nikolas prý jednal z vlastního popudu. Vznesl však domněnku, že Cruz měl mít potíže s jednou dívkou a že výběr termínu útoku – na svatého Valentýna – nebyl náhodný.

Nikolas Cruz útočil ve své bývalé škole, ze které byl podle úřadů vyloučen z kázeňských důvodů – údajně po rvačce s novým partnerem bývalé přítelkyně. Cruz se nějakou dobu léčil i na psychiatrii. Právě bolestivý rozchod s přítelkyní, ke které se prý choval surově, a labilní psychika hrály v plánování hrůzného činu svojí roli. 

Nicolas je také velkým milovníkem zbraní. Rád se jimi chlubil a mluvil o zabíjení zvířat. Spolužáci Cruze popisují jaké tichého kluka, který neměl moc kamarádů. Vyvolával  v nich strach pro svou náladovost a lásku ke zbraním. „Vždycky měl u sebe zbraně,“ popsal jeden ze spolužáků pro televizní stanici WFOR-TV.

Se zbraněmi se Cruz i rád fotil, například na svůj Instagram. Vražednou zbraň si Cruz koupil legálně. Policistům se po dopadení vzdal bez odporu, k činu se přiznal a nyní čeká ve vazbě na soud, který s ním bude v nejbližších dnech probíhat. Očekává se, že za svůj hrůzný čin dostane doživotí.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:23 sobota 16. června 2018. Anketa je uzavřena.

  • 4
  • 3
  • 3
  • 3
  • 3
  • 3