Největší tragédie formule 1: Ayrton Senna a další, které zabila láska k rychlým kolům

Smrt fenomenálního automobilového závodníka Nikiho Laudy (†70) donutila mnoho lidí vzpomenout si na Rakušanovu autonehodu z roku 1976 na obávané německé trati Nürburgring. Lauda tehdy jen zázrakem přežil. Jiní jezdci ale takové štěstí neměli. Například takový Brazilec Ayrton Senna (†34), který byl mnohými považován za jednoho z nejlepších pilotů všech dob. Pojďme si připomenout (nejen) jeho příběh.

Rodák z brazilského Sao Paula Ayrton Senna da Silva už od mládí věděl, čím chce být, až vyroste. Svůj první automobilový závod absolvoval už ve třinácti letech. O několik měsíců později si připsal i své první vítězství.

Když mu bylo sedmnáct, stal se motokárovým mistrem Jižní Ameriky. Zlom přišel v roce 1981, kdy se přestěhoval do Anglie. Brzy si ho všiml šéf McLarenu Ron Dennis a dal mu jako první šanci ve formuli 1. Šest let poté Senna vybojoval svůj první mistrovský titul. Brzy přidal další dva a stal se legendou a jedním z nejrespektovanějších pilotů všech dob. 

Prvního května roku 1994 měl ale Senna na trati v San Marinu autonehodu, na jejíž následky poté v nemocnici zemřel.

Senna měl závod skvěle rozjetý a spolu se Schumacherem unikal ostatním pilotům. Jako by si tito dva jezdci jeli svůj vlastní závod. Po necelých dvaceti minutách ale Senna v rychlosti 310 km/h naboural do betonové zdi. 

Ayrton Senna před svým posledním závodem

Po pár vteřinách už se u havarovaného vozu shromáždili záchranáři s hasicími přístroji. Závod byl zastaven. Brazilský jezdec byl naložen do přistavené helikoptéry a za potlesku tribun odlétá do nemocnice.

Zničený vůz Ayrtona Senny

Helikoptéra doletěla do nemocnice v Boloni za osmnáct minut. Během letu Sennu postihla srdeční zástava. Lékaři ale dokázali činnost srdce obnovit. Další zástavu prodělal v nemocnici.

Primářka později prohlásila, že během zástavy srdce došlo u Senny k nevratnému poškození mozku. Pilot měl také několikanásobnou frakturu lebky, prasklou spánkovou tepnu a krvácení ze spodiny lebeční. Po celou dobu byl v bezvědomí a po nárazu upadl do kómatu.

Senna havaroval v San Marinu.

Ve čtyři hodiny odpoledne byl Senna prohlášen za klinicky mrtvého. Dvacet minut poté Michael Schumacher, který Sennu považoval za svůj velký vzor, vyhrál závod. Při vyhlašování vítězů nikdo netušil, jak na tom Senna doopravdy je.

Týmoví manažeři si po vyhlášení odvedli jezdce stranou a citlivě jim sdělili, že Senna pravděpodobně brzy zemře.

Pár hodin poté lékařka, která se o brazilského pilota starala, médiím oznámila, že Ayrton Senna zemřel. V ten samý večer byla v jeho rodném Sao Paulu sloužena smuteční mše pod širým nebem. Pro Brazilce byl Senna modlou. Prezident Brazílie dokonce vyhlásil třídenní státní smutek.

Následná pitva prozradila, že příčinou smrti byla četná poranění hlavy, která způsobil utržený závěs předního kola, jenž prorazil přilbu. Říká se, že kdyby tato část vozu Sennu nezasáhla, jezdci by se nic nestalo a byl by dokonce schopen odejít po svých domů. 

Ayrton Senna byl fenomenální jezdec.

Čtvrtého května se v Sao Paulu uskutečnilo poslední rozloučení s Ayrtonem Sennou, kam zavítaly desítky tisíc fanoušků, kteří byli vybavení fotkami, vlajkami či transparenty. 

Fronta lidí, kteří se chtěli podívat na Sennovu rakev, měřila několik kilometrů. Jeho poslední cestu doprovázelo přes jeden a půl milionu lidí. 

Pohřeb jezdce Ayrtona Senny

Senna samozřejmě nebyl první ani poslední jezdec formule 1, který zemřel na následky nehody, ať už při závodě, kvalifikaci, či tréninku.

Pouhý den před Sennou zemřel Roland Ratzenberger, který havaroval během kvalifikace. Podobně jako Senna narazil do betonové zdi. Síla nárazu mu zlomila vaz.

Posledním jezdcem formule 1, jehož zabila láska k rychlým kolům, byl francouzský pilot Jules Bianchi, který 5. října roku 2014 havaroval při Velké ceně Japonska.

Jules Bianchi je posledním závodníkem, který zemřel na následky nehody ať už při závodě, kvalifikaci, tréninku, nebo testování.

Ztratil kontrolu nad vozem a ve velké rychlosti havaroval do jeřábu, který zrovna odklízel havarovaný vůz jezdce Adriana Sutila.

V listopadu 2014 byl Bianchi převezen z Japonska do nemocnice ve svém rodném Nice, kde byl na JIP. Sám několik měsíců dýchal, orgány nepotřebovaly podpůrné přístroje, ale vědomí prý až do smrti nenabyl.

Bianchi zemřel 17. července 2015, jen den poté, co jeho otec v rozhovoru pro francouzské rádio řekl, že jeho syn by nechtěl žít, kdyby kvůli následkům havárie nemohl dál závodit. 

„Bavili jsme se o tom a říkal, že kdyby měl nehodu jako například Michael Schumacher a nemohl jezdit, že by pro něj bylo těžké dál žít. Závodění, to byl jeho život,“ řekl Philippe Bianchi. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:03 pondělí 23. září 2019. Anketa je uzavřena.

  • 21
  • 13
  • 13
  • 11
  • 11
  • 11