Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    WC mísa, bojler i terárium! Z krámů v pražských ulicích by šel z fleku vybavit byt

    Takto se Pražané zbavují svých nepotřebných krámů. | foto: Expres.cz

    Koupí si zbrusu novou věc do svého bytu, tu starou v ten samý den nechají válet před domem u popelnic nebo ji umístí na chodník. Prahu už delší dobu trápí neohleduplné chování obyvatel, kteří nepotřebnými krámy plní ulice hlavního města. Pomoci měla aplikace Změňte.to, kterou vynáší do nebes současný primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Vytoužená změna ale bohužel nepřišla. Redaktoři Expresu opět vyrazili do ulic Prahy. Narazili jsme opět na tolik kusů nábytku, že by jím šlo z fleku vybavit celý byt!

    „Aplikace Změňte.to je skvělý způsob, jak se mohou občané aktivně zapojit do zvelebování našeho města. Pokud někde uvidí nějaký nedostatek, třeba poničenou lavičku, nesvítící lampu nebo schnoucí zeleň, stačí problém během chvíle nahlásit přes aplikaci a my ho vyřešíme. Nově máme také lepší zákonné nástroje k odtahování autovraků, tak je také neváhejte do aplikace zaznamenávat. Postaráme se o jejich odtažení,“ pochvaloval si v minulosti pražský primátor Zdeněk Hřib.

    Realita je ale poněkud jiná. Uživatelé zmíněnou aplikaci na platformě Google Play ostře kritizují.

    „Aplikace k ničemu. Podněty se nikdo nezabývá, respektive žádný viditelný výsledek či alespoň reakce vysvětlující neutěšenou situaci. Škoda, nápad dobrý, realizace na dvě věci,“ píše na webu jistý uživatel Martin.

    Redaktoři Expresu nyní opět vyrazili do ulic hlavního města, aby zjistili, zda si loňské reportáže Pražané vzali k srdci.

    Vypadá to, že ne. 

    Znovu jsme totiž narazili na nespočet nepotřebných krámů, které se válely u popelnic nebo přímo na chodníku. Opět jsme sledovali dění zejména na Žižkově, v Libni a ve Vysočanech.

    Takto se Pražané zbavují svých nepotřebných krámů.

    Obyvatelům těchto pražských čtvrtí nedělá problém k odpadkovým košům umístit například bojler, WC mísu, dveře či televizi.

    Takto se Pražané zbavují svých nepotřebných krámů.

    WC místa na pražském Žižkově

    Pravidelně se u kontejnerů objevují také matrace, menší skříně, elektronika a gauče. 

    Na pražském Žižkově jsme spatřili také vyhozené terárium. Naštěstí v něm už nebyl žádný had.

    Terárium bylo naštěstí už prázdné.

    S trochou fantazie by se dalo říct, že kdyby si nějaký dobrodruh udělal několikahodinovou procházku po Praze, z pohozených krámů si může rychle vybavit celý byt. 

    Takto se Pražané zbavují svých nepotřebných krámů.

    Takto se Pražané zbavují svých nepotřebných krámů.

    Naší povinností není odvézt vaši ledničku, říká mluvčí Pražských služeb

    Již dříve jsme požádali o vyjádření tiskového mluvčího Pražských služeb Radima Manu, který Pražanům vzkázal, jak by se měli k nepotřebným věcem chovat.

    „U kontejnerů na směsný či tříděný odpad platí, že jakýkoliv odpad nelze odkládat vedle nich. Odpad patří do popelnice a v případě velkoobjemového odpadu do sběrného dvora či velkoobjemového kontejneru. Staré ledničky, pračky, nábytek, matrace a televize zanechané vedle popelnice nedokáže popelářské auto během své pravidelné objížďky v dané lokalitě odvézt a ani není povinností posádky takový odpad odstranit,“ sdělil nám mluvčí Pražských služeb.

    „Musíme pak ještě rozlišovat, zda se nevhodně odhozený odpad nachází v okolí popelnic na směsný (černé) či tříděný odpad (barevné). U černých popelnic je nejlepší kontaktovat majitele nebo správce objektu a požádat o objednání mimořádného úklidu, případně zajistit odstranění jiným způsobem. Pořádek v okolí těchto nádob jde právě za správcem či majitelem nemovitosti,“ dodal Mana.

    Máte podobné zkušenosti? Zašlete nám své fotografie či videa na e-mail tip@expres.cz.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 19:07 pondělí 13. prosince 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      9
    • Haha
      7
    • Super
      4
    • Cože
      4
    • Sladký
      4
    • Tvl
      4